Жодна національність в Україні не має відчувати себе меншиною, — Зеленський (ВІДЕО)

Владимир Зеленский. Фото: interfax.com.ua

В Україні скоро оновлять законодавство про національні спільноти. Про це сьогодні, 13 липня, заявив президент Володимир Зеленський, відкриваючи форум "Україна. 30. Гуманітарна політика". За словами очільника держави, громадяни України не мають відчувати себе меншиною через національну приналежність. І новий закон спрямований на захист усіх, хто живе в Україні, інформує "Дом".

Президент виділив три пріоритети у сфері гуманітарної політики. Він наголосив, що український народ — це громадяни України всіх національностей. І ніхто не має відчувати себе менш важливим або менш захищеним. Верховна Рада вже ухвалила закон про корінні народи, зараз розробляється законопроєкт про національні спільноти.

"Ми будемо робити все, щоб захищати кожну національну — ще раз кажу — вже не меншість, вважаю, національну спільноту, яка живе в Україні. Оскільки жодна національність у нашій державі не повинна відчувати себе меншиною, не повинна відчувати себе менш важливою, менш захищеною або менш щасливою. Ніхто не може бути в меншості, тому що всі ми — громадяни України", — зазначив Зеленський.

Ще один важливий аспект — це збереження історичної пам'яті. У наступному році в Україні — 90-та річниця Голодомору-геноциду 1932-1933 років, в цьому році — 80 років з початку масових розстрілів у Бабиному Яру. Зеленський зазначив, що самі українці відповідальні за збереження пам'яті та надання правдивої інформації про ті трагічні події. Під особистим контролем президента — будівництво меморіалу жертвам Голодомору.

Також триває активний розвиток історико-меморіального заповідника "Бабин Яр", створюються об'єкти, де кожен може дізнатися про ті події. Художній керівник меморіального центру анонсував будівництво найбільшого музею в Європі, площею 40 тис. кв. м. Уже анонсовані кілька артоб'єктів, а на екранах представлені спогади тих часів, уривки фільму про події в Бабиному Яру, що зараз представляють на Каннському фестивалі.

Читайте також: Законопроєкт про національні спільноти замість нацменшин готують в Україні — Зеленський розповів деталі

Нагадаємо, Верховна Рада ухвалила законопроєкт про корінні народи України № 5506 1 липня. Після цього голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров заявив, що це перший законопроєкт, який "спричинив такий шалений консолідований опір майже всіх гілок російської влади". При цьому, за словами Чубарова, ухвалення документу зміцнило надії та підняло дух усіх, хто чекає на повернення Криму під контроль України.   

Прямий ефір