Як працює "калькулятор життя": "Утро Дома" з Іриною Агеєвою та Іллею Чайковським

Ирина Агеева и Илья Чайковский. Фото: kanaldom.tv

"Калькулятор життя" — сервіс, який визначає тривалість життя людини завдяки низці факторів: звичок, харчової поведінки, хронічних захворювань і фізичної активності.

Як розрахувати тривалість життя і чому стресостійкі люди живуть довше — розповіли керівник відділу супроводу реформ та регіонального розвитку ЦГЗ Ірина Агєєва та медичний консультант Інституту кібернетики Ілля Чайковський в ефірі програми "Утро Дома".

Ведучі — Юлія Крапівіна та Костянтин Войтенко.

— Онлайнкалькулятор тривалості життя — наскільки точно він працює?

Ірина Агєєва: Наскільки точно ви хочете жити. Перше питання калькулятора — чи є у вас мрія? І це точка відліку. Чи є у вас сенс життя, щоб жити 70-80-100 років. Тоді, проходячи калькулятор, ви можете коригувати свій спосіб життя.

— Який вік був у вас?

Ірина Агєєва: У мене 85 років.

Ілля Чайковський: У мене приблизно такий самий. Але питання про те, наскільки він точно працює, я сприймаю як жартівливе. Не можна очікувати від нього буквально року, місяця, і, не дай боже, дня смерті.

Це гіпотеза. Розумна, обґрунтована гіпотеза.

— Який принцип роботи цього калькулятора?

Ілля Чайковський: Почати треба з таблиць, які російською та українською називаються таблиці смертності. Англійською веселіше — life tables. Тобто таблиці життя. Це таблиці, які показують, наскільки зменшується популяція, сукупність людей, народжених в певному році, внаслідок смертності. З цього можна порахувати, скільки гіпотетично проживе людина, народжена, скажімо, в 2020 році в Україні. Далі включаються різні чинники. Можна як збільшити цю тривалість життя, так і зменшити її.

Ірина Агєєва: Ми користувалися розробками канадського калькулятора, який є на сайті канадського Оттавського університету. Там абсолютно такі самі питання. Ми туди додали внутрішньо переміщених осіб, тому що це наш контекст, і вплив коронавірусу, тому що це тема, яку ми не можемо ігнорувати.

Якщо ви пройдете канадський калькулятор, там буде набагато більше років життя. Тому що канадські чоловіки живуть 80 років. Це якраз різниця між якістю життя в Штатах, Канаді, в Європі, Африці.

Я думала, що наша цільова аудиторія — це молодь. Тому що ми дизайн робили дуже дружній, цікавий. Але зараз, через деякий час роботи калькулятора, я розумію, що аудиторія — чоловіки України. Вони хочуть жити довше. Згідно з дослідженнями України, ми бачимо, що чоловіки мають меншу тривалість життя, тому що вони пізно звертаються за медичною допомогою, тому що у них нашаровується кілька шкідливих звичок одночасно. Стрес, куріння, алкоголь — і це все продовжується якраз останні 10 років.

Коли ці чинники нашаровуються, відповідно, люди самі скорочують собі життя. Цей калькулятор дає можливість спрогнозувати. Ми традиційно плануємо кар’єру, але не плануємо, як довго ми хочемо жити та яке у нас буде здоров’я для того, щоб так довго жити.

— Калькулятор безкоштовний?

Ірина Агєєва: Безкоштовний.

Ілля Чайковський: Власне, чому ми це зробили. Тому що побачили, що до нас цим зайнялися серйозні люди в серйозному місці. Цим зайнялися в Ottawa Hospital, де лікують багато важких і серйозних захворювань для того, щоб зробити людей в провінції Онтаріо здоровішими.

Вони показали, що ті, у кого ці фактори ризику великі, хто веде нездоровий спосіб життя, живе на 7 років менше, ніж ті, у кого ці фактори ризику менші.

Ірина Агєєва: Ми вивчали канадський і американський досвід. І познайомилися з абсолютно унікальною людиною, яка працює в Бостонському університеті. У нього база 1500 людей, які дожили до 100 років. Це людина, яка вивчає довголіття — шукає, які фактори цьому сприяють. Він каже, що перш ніж ставити питання: "Чи є у тебе фінанси, щоб прожити до 100 років?", потрібно зрозуміти, чи є у тебе мета, сенс для того, щоб прожити ці 100 років.

Аналізуючи 100-літніх людей, він побачив чотири фактори. По-перше, це люди, як правило, дуже тендітної статури — що чоловіки, що жінки. Немає зайвої ваги, відповідно немає кардіохвороб. Немає вживання тютюну довгий період часу. У них дуже сильна стресостійкість. Для того, щоб прожити 100 років, у тебе повинен бути стійким і характер, і психіка.

— Маленький Будда.

Ірина Агєєва: Так, маленький Будда. Я думаю, що це якраз тема, на яку варто звернути увагу саме в Україні. Тому що беручи до уваги війну, у нас є дві категорії людей. Це люди, які заглиблюються в стрес і депресію, і вони накопичуються. І накопичуються не індивідуально, а на рівні сім’ї. А є люди, яких війна простимулювала, і вони досягають якихось неймовірних результатів. Вони повністю змінюють своє життя.

Ще є один фактор, корисний для жінок. Дослідник звернув увагу, що 100-річні жінки — це жінки, які народили дітей після 40. Тобто у них жіноче здоров’я тривале, якісне, і у них з’явилася мета для того, щоб жити довго. Тому, звичайно, генетичні чинники — це 30%, але 40% — це чинники способу життя.

Ілля Чайковський: Треба аналізувати власний біологічний сигнал. Найпростіше це робити за допомогою електрокардіограми. Ми займаємося програмно-апаратними комплексами. Тобто приладами та програмами для глибокого і, водночас, миттєвого, доступного всім аналізу електрокардіограми, яку добре б додати до цих даних, які виходять в результаті опитування. І тоді, дійсно, цей прогноз буде ваш власний, індивідуальний. Ми працюємо з такими новими, нетрадиційними факторами ризику за допомогою електрокардіографів, які ми називаємо кишеньковими.

— Розкажіть, як ним користуватися?

Ілля Чайковський: Його потрібно підключити до чогось по Bluetooth. На ньому є спеціальне місце, куди потрібно класти пальці, й прилад реєструє електрокардіограму.

Прямий ефір