Проба пера та інклюзивна література — у Києві стартував "Книжковий Арсенал" (ФОТО, ВІДЕО)

Фестиваль "Книжный Арсенал". Фото: kanaldom.tv

Президентка Литви (2009-2019) Даля Грибаускайте — гостя X Міжнародного фестивалю "Книжковий Арсенал". У межах відкриття там презентували книгу-біографію "Велика президентка маленької країни" — за участю самої героїні. Цього року фестиваль стартував 23 червня, він проходить у гібридному форматі — онлайн та офлайн. На фестивалі в столиці можна загубитися у світі книг на найближчі кілька днів. Тут представлено близько 200 видавництв, а також пройде близько 300 заходів, інформує "Дом".

Письменниця Вікторія Цибульська прийшла на "Книжковий Арсенал" в компанії Малуші — персонажа своєї книги. Жінка родом із Маріуполя, але у 2014 році була змушена переїхати до Києва. Тут працювала сценаристом, а пізніше стала писати книги.

"Я навіть думаю, що не я вибирала цю історію, а вона мене сама вибрала. Тому що я задумалася, що хочу написати. Фабулу придумала, а потім воно саме якось пішло", — розповіла "Дому" Цибульська.

На фестивалі зробити пробу пера міг кожен охочий. У реальному часі відвідувачі разом з письменником Любком Дерешем створювали свою новелу.

"Це дійсно дуже новаторська річ, на мій погляд. Такий підхід до написання історій резонує з глобальними тенденціями, які є сьогодні у світі. Це так звана культура участі, яка за своєю ідеєю протилежна культурі споживання", — зазначив Дереш.

Фестиваль "Книжковий Арсенал". Фото: kanaldom.tv
Фестиваль "Книжковий Арсенал". Фото: kanaldom.tv

За словами кураторів фестивалю, вони скучили за "Книжковим Арсеналом". Адже минулоріч у зв'язку з пандемією подію довелося скасувати. Цього разу, щоб захід відбувся, довелося змінити його формат. Незмінною залишилася фокустема — "Оптимісти. Скептики".

"Зараз ми набагато більше потребуємо оптимізму та на більше речей дивимося скептично. Тому термін "скептимізм", який з'явився на наших кураторських зустрічах, з нами на цьому фестивалі", — повідомила телеканалу "Дом" головна координаторка фестивалю "Книжковий Арсенал" Юлія Козловець.

Цього року зону для дітей та підлітків вперше розмістили на вулиці. Біля входу на фестиваль відвідувачів зустрічає дитячий письменник і художник-постановник мультиплікаційних фільмів Іван Будз. Це він — автор всіма улюблених мультиків "Як козаки інопланетян зустрічали" та "Повертайся, Капітошка!".

"Це велике задоволення — працювати з таким матеріалом. Тим паче, ми знаємо, що глядачам це подобається, ми стараємося. Раніше це було складно, тому що це все руками. Це все на кальках, на целулоїді. Мільйон цих малюнків", — поділився Будз.

Фестиваль "Книжковий Арсенал". Фото: kanaldom.tv
Фестиваль "Книжковий Арсенал". Фото: kanaldom.tv
Фестиваль "Книжковий Арсенал". Фото: kanaldom.tv

На фестивалі особливе місце займає інклюзивна література. За статистикою, альтернативних способів комунікації потребує до 2% населення.

"Ось в таких книгах ми бачимо зображення, які пояснюють людям значення слова. По таких книгах можуть вчитися читати діти, які мають труднощі з тим, щоб вивчити букви або скласти з них окремі слова", — розповіла засновниця і керівник соціального підприємства "ДивоГра" Ганна Усатенко.

Книголюби стверджують: читати книги необхідно. І не важливо, в якому форматі — друкованому чи електронному. Триватиме "Книжковий Арсенал" до 27 червня. Гостям нудьгувати не доведеться. Для них підготували презентації, концерти, перфоманси та пізнавальні лекції.

Читайте також: "Книжковий Арсенал-2021" — що почитати, послухати і подивитися: "Утро Дома" з Тетяною Пушновою

Прямий ефір