Дитинство в умовах бойових дій — незвичайну виставку про життя в ОРДЛО покажуть у Києві (ВІДЕО)

Последствия обстрелов на Донбассе. Фото: v-variant.com.ua

У Києві Музей військового дитинства готує до відкриття першу виставку. Вона буде присвячена повсякденному життю тих, чиє дитинство змінили бойові дії на Донбасі. Про це повідомляє "Дом".

Експонати, які будуть представлені на виставці, належать дітям з окремих районів Донецької та Луганської областей (ОРДЛО). Серед експонатів — іграшки, дитячі книги, зошити, одяг та інші речі. Кожна з них розповідає свою унікальну історію.

"Ми збираємо речі та пов'язані з ними історії, які потім використовуємо у виставкових проєктах, покликаних привернути увагу до потреб дітей у збройних конфліктах, показати військовий досвід у його різноманітті, а також звернути увагу на те, що діти, які зіткнулися з війною, є не тільки її жертвами. Вони також є людьми, які пристосовуються до радикальних змін у житті", — розповіла директорка Музею військового дитинства Юлія Скубицька.

Експонати належать дітям, які були свідками бойових дій, або тим, хто досі живе в безпосередній близькості від них. Господарів багатьох експонатів цієї виставки вже немає в живих.

Зараз база історій доступна тільки працівникам музею, але в майбутньому до архіву допустять дослідників.

"Ми ставимося до наших свідків, як до партнерів музею. Ми залишаємо за ними право на їхні показання та на їхні речі. Вони завжди мають право або забрати, або відкликати, або дізнатися, де їхні речі зараз перебувають", — зазначив речник представництва Міжнародного Комітету Червоного Хреста в Україні Олександр Власенко.

Виставка в Києві триватиме до 12 липня. Пізніше її планують показати в інших містах України.

Читайте також: День скорботи і вшанування пам'яті жертв — які втрати понесла Україна у Другій світовій війні (ВІДЕО)

Прямий ефір