Росія протиставляє себе світу: про прогнози переговорів США і РФ говоримо з Валентином Гладких

Валентин Гладких. Фото: kanaldom.tv

Президент США Джо Байден 7 червня під час телефонної розмови з президентом України Володимиром Зеленським підкреслив непохитну прихильність Штатів суверенітету і територіальній цілісності України. Розмова тривала майже годину, встигли обговорити реформи, що проводяться в Україні, та підтримку США. Про взаємовідносини США та України, а також зустріч Джо Байдена з російським президентом Володимиром Путіним, заплановану на 16 червня в Женеві, у програмі "На самом деле: Украина" телеканалу "Дом" говорить політичний експерт Валентин Гладких.

Ведучий програми — Микола Сирокваш.

— Зеленський про розмову з Байденом сказав: "Я дуже задоволений підсумками бесіди й перспективами подальшого довірчого особистого спілкування". Що ви, як політолог, можете сказати про результати переговорів? Що ми маємо в найближчій перспективі?

— Ми не можемо судити про результати переговорів, тому що вони ніде не були представлені. Є тільки позитивна оцінка розмови від американської та української сторін. Те, що розмова відбулася, і за її результатами обидві сторони висловилися позитивно — це великий плюс. Це один момент.

Другий момент, і це дуже важливо, — що розмова розвіяла пропагандистські штампи й конструкції, які створювали опоненти пана Зеленського, і говорили, що "ніхто не хоче з ним зустрічатися".

Третій момент — розмова відбулася напередодні зустрічі президента США з президентом Російської Федерації. Зеленський мав можливість донести свою позицію до американської сторони.

Ще одним важливим наслідком цієї розмови стало запрошення Зеленського до Сполучених Штатів з офіційним візитом.

Наскільки американці будуть послідовні та принципові у відстоюванні наших позицій, ми побачимо тільки за результатами. Але ми мали можливість артикулювати свої погляди та обґрунтовувати їх, і можемо розраховувати на те, що американські партнери враховуватимуть наші позиції під час зустрічі з Путіним. Я впевнений, що під час цієї зустрічі частина розмови торкнеться питання про анексію Криму та розв'язану росіянами війну на Донбасі.

— Ще одна цитата Зеленського: "У нас об'ємна двостороння повістка, і ми її детально обговоримо наприкінці липня в США тет-а-тет". На що за підсумками зустрічі може сподіватися Україна, якщо говорити про питання, які ви перерахували? А також — про шляхи України до НАТО.

— Сподіваюся, що основний акцент буде зроблений не тільки на сфері безпеки, а й на економіці, підтримці реформ, наданні матеріальної підтримки реформ, які сьогодні намагаються реалізувати Зеленський та його команда в Україні.

Рух до НАТО — безумовно. Зброя, матеріально-технічна допомога — безумовно. Але крім цього, думаю, повинна бути навіть інтелектуальна допомога — досвідом, як і які саме реформи краще проводити. В контексті деолігархізації, яку Зеленський ініціює, важливо вивчити досвід США в частині антитрастового законодавства. Досвід цього курсу, коли було серйозно зменшено вплив американських магнатів на економіку і політику.

Але пріоритет, безумовно, — сфера безпеки. Ну і крім руху в НАТО, Україна має ще одну стратегічну мету — можливо, отримання статусу особливого партнера США поза НАТО.

Думаю, це не менш серйозний статус, ніж статус у НАТО. Якщо подивитися правді в очі, то військово-політичний блок НАТО практично жодного разу не продемонстрував якраз свої військові складові. По суті, в жодній військовій операції НАТО участі не брало за весь період свого існування.

У той час як США неодноразово демонстрували готовність в умовах крайньої необхідності використовувати військову силу для забезпечення безпеки і своїх національних інтересів, і інтересів своїх політичних союзників.

— Джо Байден під час своєї першої міжнародної поїздки на посаді президента США сказав: "Ми не прагнемо до конфлікту з Росією. Ми хочемо стабільних і передбачуваних відносин. Але я ясно дав зрозуміти: США дадуть рішучу й конструктивну відповідь, якщо російський уряд займатиметься шкідливою ​​діяльністю". У вас є прогноз, чим закінчаться переговори Байдена та Путіна, які заплановані на 16 липня?

— Я повністю згоден з тим, що сказав Байден. По-моєму, всі розсудливі люди хочуть, щоб Земля була більш безпечним місцем. А від позиції Російської Федерації безпека в значній мірі залежить теж.

Ніхто не хоче знищити Росію, як про це любить розповідати російське керівництво своєму власному народу. Йдеться лише про те, що Росія на міжнародній арені повинна враховувати національні інтереси інших держав і сприяти безпеці та співробітництву, а не наростанню агресії.

Думаю, якщо росіяни дійсно готові до конструктивної розмови та поверненню в русло цивілізованих взаємин, то, думаю, що і Сполучені Штати, та й все прогресивне людство в цьому теж зацікавлені. Але, боюся, нинішній російський режим побудований на тому, щоб протиставляти РФ решті світу. Російському вищому військово-політичному керівництву вигідно представляти РФ як "фортецю в облозі". Насправді це не так, і я думаю, що все зацікавлені у співпраці. Але вона повинна бути взаємовигідною.

Ну а війна на Донбасі та анексія Криму дуже мало залишають простору для продуктивної співпраці з країною, яка дозволяє собі таку поведінку щодо своїх найближчих сусідів. Адже ми були досить дружніми державами до того, як Росія розв'язала проти нас війну.

Прямий ефір