Сексизм на футбольному полі: "Утро Дома" з арбітром Мариною Попаденко

Марина Попаденко. Фото: kanaldom.tv

Футбол вважається виключно чоловічим спортом, однак буває так, що арбітрами стають жінки.

Чи складно жінці судити чоловічі матчі та чому в спорті багато сексизму — розповіла арбітр Марина Попаденко в ефірі програми "Утро Дома".

Ведучі — Костянтин Октябрський і Анастасія Касілова.

— Ви судите чоловічі матчі?

— Так, я суджу чоловічі матчі. Жіночі — ні. Я працюю помічником арбітра, це називається лайнсвумен. Розшифровується як асистент арбітра. Моє завдання — стежити за передостаннім гравцем, офсайдами, порушеннями біля мене — аути, кутові.

— Ви хочете стати головним арбітром?

— Я нещодавно дебютувала на полі — відсудила свій перший офіційний матч в полі як головний арбітр. Це набагато складніше, ніж бути асистентом. Потрібно бути емоційно стриманою. Мені здавалося, що я не емоційна. Але коли гравці постійно сперечаються з твоїми діями, постійно незадоволені, складно не висловити все, що ти думаєш про цього гравця.

— Що ви відповідаєте чоловікам, які не згодні з вашими рішеннями?

— Просто кажу: "Мовчки граємо". І все.

Іноді це прикро, що дорослі чоловіки, які багато років грають у футбол, не знають якихось елементарних правил. У чоловіків емоції на полі переважають над правилами. Вони починають емоційно висловлюватися. У мене було на грі, де я була арбітром, що чоловік весь час бігав, весь час сперечався з моїми діями, постійно був незадоволений. А потім він підійшов після гри і каже: "Ну, Марина, вибач, це емоції все. Це все футбол". У футболі вони одні, а після ігор вони підходять, вибачаються. Але я все розумію, це емоції.

— Де можна навчитися бути арбітром?

— У школі арбітрів. Майже при всіх федераціях є школа арбітрів. Вчитися потрібно близько року. Після цього федерація призначає для вас ігри. Можуть спочатку поставити судити дітей, потім більш складні ігри.

— Чому ви захотіли стати арбітром?

— Мені дуже хотілося цим займатися. Я травмувалася, коли грала, але мені не хотілося залишати футбол. Тому пішла вивчилася на арбітра, і в мене це добре виходило.

— Як часто доводиться стикатися з упередженим ставленням з боку чоловіків-гравців?

— Дуже часто я чую: "Йди борщі варити! Твоє місце не на футболі!"

— Чи було таке, що через таке ставлення ви ухвалювали упереджені рішення?

— Коли ти знаєш правила, дуже складно йти не за правилами. Коли ти працюєш багато років, робити по-своєму через образи — неприпустимо.

— Є еталони арбітра, на яких ви рівняєтесь?

— Це італійські арбітри. Стефані Фрапен — це перша жінка, яка відсудила чоловічу Лігу чемпіонів. І Деніолор Сато. Це теж італійський арбітр, він судив фінал Ліги чемпіонів в минулому році. В Україні найкраща для мене — Катерина Монзуль. Я з нею особисто знайома. Прекрасна жінка.

Прямий ефір