День народження Костянтина Степанкова та старт спецоперації АТО "Святі гори": 3 червня в історії

3 червня 494 ​​роки тому сталася одна з найбільших пожеж в історії Львова — полум'я охопило будівлю місцевої броварні і швидко поширилося містом. Про це йдеться в програмі "Утро Дома".

Внаслідок пожежі готична архітектура міста була знищена. Вціліли ратуша, Вірменська церква та кілька інших будівель. Незабаром в місті почалися відновлювальні роботи, але зводити дерев'яні будівлі в центрі Львова було заборонено.

Також сьогодні, 3 червня, виповнюється 93 роки від дня народження відомого українського актора Костянтина Степанкова. Будучи студентом Сільськогосподарського інституту в Умані, він грав у навчальних театральних постановках. Одну із таких вистав побачив відомий актор Амвросій Бучма.

Степанкова запросили до Києва на творчий конкурс. Закінчивши театральний інститут, він почав грати в Національному академічному театрі ім. Франка, а пізніше почав зніматися на кіностудії ім. Довженка. Степанков помер в 76 років через рак підшлункової залози.

Окрім того, 3 червня 2014 року сили АТО почали операцію "Святі гори" зі звільнення міста Червоний Лиман Донецької області. Зараз цей населений пункт називається Лиман.

30 квітня 2014 року Червоний Лиман повністю захопили незаконні збройні формування. Українські військові здійснювали штурм за трьома напрямками. Бійці АТО змогли очистити місто від загарбників за два дні — вже 4 червня над державними будівлями майорів український прапор.

Читайте також: Видання "Мертвих душ" і коронація Єлизавети II: 2 червня в історії

Прямий ефір