Боротьба з корупцією на митниці: як проводять спецоперації та виносять вироки

Таможня. Фото: kanaldom.tv

Боротьба з поборами на митницях стає системною по всій Україні. Кримінальні справи доводять до суду й навіть до вироку. Крім поборів із підприємців, актуальним залишається питання протидії контрабанді на митниці. Правоохоронці впевнені — істотно вплинути на ситуацію в найближчому майбутньому зможе нове відомство — Бюро економічної безпеки (БЕБ). У темі розбиралися журналісти програми "Право на право" телеканалу "Дом".

6 років з конфіскацією

6 років в'язниці з конфіскацією майна — такий вирок отримали виконуючий обов'язки начальника Запорізької митниці та один із його підлеглих. Чиновники вирішили збагатитися, вимагаючи у комерційної компанії щомісячні "платежі" за безперешкодне розмитнення вантажів. Однак жертва вимагань вирішила не платити.

Ця історія почалася у 2016 році. Запорізька компанія, яка виробляє й торгує металопродукцією, зіткнулася з проблемою — на митниці несподівано затримали велику партію товару з-за кордону.

Як розповідає адвокат потерпілого підприємства Сергій Панченко, нападки на бізнес почалися класично: затримали транспорт із товаром на кордоні та сфабрикували справу, яка "луснула" ще до суду. Після такої "виховної роботи" з підприємцями спробували "домовитися" за місцем реєстрації фірми.

"Почали надходити досить чіткі сигнали від керівника на той момент Запорізької митниці та його підлеглого про те, що є необхідність зустрітися — не для того, щоб обговорити проблеми в бізнесі, а виключно для того, щоб щось вимагати й отримати", — розповідає адвокат.

Сергій Панченко. Фото: kanaldom.tv

Бізнесмени погодилися на зустріч, але перед цим — звернулися по допомогу до Служби безпеки України. Там заявника забезпечили прихованою камерою. Під час бесіди зі здирником потерпілого поставили перед фактом: з кожним днем ​​простою товару він лише втрачає, а це значить, що "домовлятися" — повинен. Правда, митник попався "людяний", і погодився зменшити розмір винагороди.

"За минулий місяць була названа сума в розмірі 150 тис. грн, але в результаті торгу — і це був дуже показовий момент, коли один із двох фігурантів, обвинувачених зрештою поставив питання: "Ну 50 потягнеш? Тому що, ну як би, місяць, що минув, недобре упустити", — деталізує адвокат Сергій Панченко.

Того ж дня 50 тис. грн були передані заступнику начальника митниці — під час зустрічі за чашкою кави. Згодом чиновники озвучили підприємцю нову суму хабара — вже понад 100 тис. Суму вирахували, з огляду на обсяг і вид вантажів, які повинні були оформити.

"Була визначена такса з кожного автотранспортного засобу з відповідним вантажем, з ПДВ чи без ПДВ — ну, і названа ця такса", — продовжує адвокат.

Але платежі до кишені чиновникам так і не стали регулярними. Друга зустріч відбулася в офісі бізнесмена, митник отримав гроші — а на виході його вже чекали співробітники СБУ. Фігурант справи спробував чинити опір — вдарив підполковника спецслужби в груди і його взяли в наручники. Так він лише погіршив своє становище.

Одержання хабара — заперечував, стверджуючи, що вміст пакета, в якому отримав визначену ним же грошову суму, — йому нібито "невідоме". Тим часом у пакеті з міченими купюрами нарахували 124 тис. грн — рівно стільки, скільки й вимагали у потерпілого.

Був затриманий і сам начальник митниці.

За результатами обшуків у двох спільників в особистих речах знайшли банкноти з першого хабара у 50 тис. грн — вони теж були помічені. Крім того, в одного з підозрюваних у вимаганні знайшли 300 патронів, йому було пред'явлено додаткове обвинувачення.

Слід віддати належне правоохоронцям — під час операції вони діяли чітко та злагоджено, згідно з нормами закону. В іншому випадку шанси на обвинувальний вирок були б значно знижені.

Кримінальну справу за ч. 3 ст. 368 Кримінального кодексу (одержання неправомірної вигоди) було розслідувано досить швидко — протягом 2 місяців. Обвинувальний акт щодо керівників митниці військова прокуратура направила до Ленінського районного суду Запоріжжя.

А тим часом у місті інші постраждалі підприємці приходили на мітинги за справедливий вирок затриманим і проти корупції на митниці в цілому. Як заявляли — з них часто вимагали гроші за оформлення як імпортних, так і експортних декларацій.

Хоча судові слухання через звільнення судді затягнулися на декілька років, вердикту в Запоріжжі таки дочекалися — обидвох підсудних визнано винними.

"У суді розглянуто справу за обвинуваченням виконуючого обов'язки керівника Запорізької митниці, який, діючи за попередньою змовою з групою осіб, з начальником одного з відділів зазначеної митниці отримав неправомірну вигоду від керівника комерційного підприємства за неперешкоджання діяльності цього підприємства", — говорить керівник Київської спеціалізованої прокуратури у військовій і оборонній сфері Центрального регіону України Валерій Массалітін.

Валерій Массалітін. Фото: kanaldom.tv

Обвинувачених засудили на 6 років з конфіскацією майна. Вони подали апеляцію. Втім, у прокуратурі впевнені — хвилюватися немає про що: як стверджує обвинувачення, доказів провини митників зібрано достатньо.

"На думку сторони обвинувачення, призначене судом першої інстанції покарання є адекватним тяжкості скоєного злочину і є показовим прикладом для людей, які в майбутньому захочуть скоїти корупційне правопорушення", — уточнює Массалітін.

Системна боротьба

У Державному бюро розслідувань (ДБР) завершили розслідування схеми вимагання, але вже на Східній митниці. Її співробітники ініціювали затримку товарів — нібито для проведення додаткового огляду та технічних експертиз. Насправді, таким чином "заробляли".

Правоохоронцям вдалося викрити у хабарництві начальника одного з управлінь, начальника одного з митних постів, а також його заступника.

Затриманню підозрюваних в отриманні хабарів передувала ретельна оперативна робота ДБР, СБУ та Луганської обласної прокуратури. Негласні слідчі дії в кабінеті керівника митниці дозволили зафіксувати красномовні діалоги, які викривають планування злочинних діянь. Обвинувальний акт щодо зловмисників вже направлено до суду.

Буквально на днях Державне бюро розслідувань провело масштабні обшуки на Київській митниці, а також на трьох митних постах: "Ліски", "Київ-Столичний" і "Київ-Західний". За даними слідства, їхні співробітники оформляли транспорт — зокрема, автомобілі з Грузії — за заниженою вартістю, без урахування експортних декларацій країни-відправника. Це призвело до багатомільйонних збитків.

Досудове розслідування кримінального провадження здійснюється за фактом зловживання владою або службовим становищем, що спричинило тяжкі наслідки.

Тим часом під процесуальним керівництвом Київської міської прокуратури ГБР розслідує ще одну справу про корупцію — вже на Одеській митниці. За даними слідства, головний держінспектор систематично вимагав у громадян гроші за безперешкодне проходження митного контролю. А також — збирав "данину", виходячи з вартості вантажу, що перевозиться: 1,5% осідало в кишені митника.

Злочинну схему розкрили спільно з оперативниками спецслужби й Управління внутрішньої безпеки Державної фіскальної служби.

"Суд повністю погодився з доводами прокуратури. Йому обрали запобіжний захід. Будуть встановлені абсолютно всі факти та особи, які могли бути причетні до скоєння даного злочину. Заяви від громадян є, і вони надходять, є інформація про те, що є побори, є неправомірні дії співробітників митниці, прокуратурою спільно з ДБР будуть проведені абсолютно всі слідчі дії, які можуть встановити такі факти", — говорить співробітник Київської міської прокуратури Дмитро Колодчин.

Дмитро Колодчин. Фото: kanaldom.tv

Протидія контрабанді

Крім поборів із підприємців, актуальним залишається питання протидії контрабанді на митниці. Це — пряма загроза національній безпеці. В Офісі генпрокурора озвучили втрати держбюджету внаслідок ухилення від сплати податків і митних платежів. Вони становлять близько 45 млрд грн на рік.

Адвокат Олексій Бебель свого часу займався контролем за дотриманням законності в митній сфері в Генпрокуратурі. Він стверджує, що не буває простих рішень для наведення правопорядку та посилення боротьби з корупцією.

"Повинна бути зацікавленість насамперед у митників, щоб ловити та карати за протиправне ввезення товарів на територію України. До 1917 року корпус прикордонної варти, який заразом виконував і митні функції, отримував відсоток від виявленого контрабандного товару. Зокрема й громадяни, які допомагали їм виявляти ці порушення. Там були дуже пристойні гроші, там рядовий мав гроші, яких не мав у своєму розпорядженні офіцер у звичайній стройовій частині", — наголошує адвокат.

Олексій Бебель. Фото: kanaldom.tv

Навесні цього року президент України Володимир Зеленський вніс до парламенту як невідкладний законопроєкт про введення кримінальної відповідальності за контрабанду. В Офісі глави держави сподіваються, що найближчим часом Рада підтримає цю ініціативу. Її вже схвалив профільний парламентський комітет.

"Основний аспект президентського закону про боротьбу з контрабандою полягає в тому, що не ганятимуться за тими, хто переносять по 10 пачок сигарет. Кримінальна відповідальність стартує від 100 тис. грн. Я думаю, що парламент навіть підвищуватиме цей поріг", — повідомив глава комітету Верховної Ради з питань правоохоронної діяльності Денис Монастирський.

Денис Монастирський. Фото: kanaldom.tv

За його словами, величезний збиток — мільярди доларів на рік — наносять організовані злочинні групи.

"До цього процесу залучені як державні чиновники на митниці, так і прикордонники, які також пропускають контрабанду. Так, на жаль, і органи, які повинні контролювати це питання, — Служба безпеки України", — уточнив Монастирський.

У митній службі нині активно завершується процес переатестації кадрів. У відомстві прогнозують, що до кінця травня всі посадові особи пройдуть тестування, метою якого є підтвердження кваліфікації та доброчесності працівників. Результати тестів повинні допомогти провести необхідне очищення.

Боротьба з корупцією на кордоні

Тим часом радник міністра внутрішніх справ Володимир Мартиненко зазначає ефективність роботи Управління внутрішньої безпеки Державної прикордонної служби, а також мотиваційні важелі у вигляді преміювання, присвоєння дострокових звань і надання службового житла співробітникам. Тому корупційні прояви у прикордонній службі, каже радник, нечисленні.

Володимир Мартиненко. Фото: kanaldom.tv

"Такі випадки є, але вони поодинокі. Хоча є ще над чим працювати. Як посилити та зробити так, щоб цього не було", — каже Мартиненко.

Основоположним документом щодо захисту державних кордонів нині залишається Стратегія інтегрованого управління кордонами. У МВС наголошують — її положення вже дали перші практичні результати:

  • впровадження чотирирівневої системи контролю за перебуванням іноземців у країні;
  • введення системи ризиків;
  • прикордонна розвідка;
  • міжнародний обмін даними;
  • спільне патрулювання та контроль кордонів із європейськими партнерами.

"У нас є 4 пункти спільного патрулювання та спільного контролю з Республікою Польща, 6 — з Республікою Молдова. Також Україна стала учасницею тристороннього пункту пропуску між Україною, Молдовою та Румунією, і це говорить про дуже швидкий обмін інформацією та оперативне реагування на все, що відбувається. Коли ми говоримо про безпеку кордонів, ми завжди розуміємо, що тут є дві складові. Перша — забезпечення комфортного та швидкого проходження кордону як громадянами України, так і іноземцями, друга — питання безпеки та переведення всього до автоматичного режиму роботи", — повідомила заступниця міністра внутрішніх справ України Тетяна Ковальчук.

Що ж стосується наболілих питань — економічної безпеки та протидії корупції на українських кордонах, у законодавчому та виконавчих органах впевнені — істотно вплинути на ситуацію в найближчому майбутньому зможе Бюро економічної безпеки (БЕБ).

"Саме Бюро економічної безпеки, щойно запрацює, буде протидіяти в кримінальній сфері контрабанді. У чому його відмінність від попередніх органів, які цим займалися? Основний акцент, і це прямо прописано в законі про БЕБ, — аналітика. Це не входження з криками "всім лежати — працює спецназ". Це порівнювання даних, які дають наші сусіди щодо товарів, які до них перевозяться, з тим, що йде у нас. Основна мета — даючи цей інструмент правоохоронним органам, ми повинні гарантувати, що не буде тиску на чесний і прозорий бізнес", — деталізував Денис Монастирський.

У парламентському комітеті прогнозують — обрання Голови бюро відбудеться вже у вересні цього року.

Прямий ефір