Турнір кінологів відбувся у Межигір'ї (ВІДЕО)

Турнир кинологов. Скрин из видео: kanaldom.tv

Турнір кінологів відбувся у колишній резиденції Віктора Януковича — Межигір'ї. За перемогу змагалися чотирилапі прикордонники та борці з контрабандою з усієї України, повідомляє телеканал "Дом".

На конкурс цього року зареєстрували 70 собак. За виконанням усіх завдань стежили судді. Але головною була не перемога, а обмін досвідом, зазначає керівник кінологічного центру Вадим Платоненко.

"Щороку проведення таких заходів показує дуже високоякісну роботу. У 2018 році у нас було 18 собак, зараз у нас — 70. Це дуже високий рівень. Якщо у 2013 році — перед початком війни — ситуація в кінологів була плачевна, то зараз у нас є дуже чутливі собаки, прекрасні фахівці, які працюють на найвищому рівні", — зазначає він.

Цього року змагання присвятили полковнику Служби безпеки України Дмитру Каплунову, який загинув на Донбасі під час виконання завдання у 2019 році.

"Дмитро Каплунов — це мій колишній колега. Я також була співробітником спецпідрозділу спецоперацій "А". Я пам'ятаю Дмитра, як він прийшов. Він був кінологом. Сім'я Каплунова — це кінологічна династія. Вони дуже поважають цю справу. Його брат також проходить службу й також працює кінологом. У квітні 2014 року, коли ми летіли виконувати завдання після оголошення АТО, хлопці були з нами", — розповідає міністр у справах ветеранів України Юлія Лапутіна.

Читайте також: Підрозділи швидкого реагування створила Держприкордонслужба для протистояння агресії РФ, — Дейнеко

Кінологічна школа в Україні — одна з найкращих у Європі. Собаки несуть службу на кордоні, в поліції та в зоні проведення бойових дій. При цьому вони краще за людину здатні захистити господарів, зазначає кінолог, лейтенант поліції Анна Фесун.

Кінолог, лейтенант поліції Анна Фесун і собака Айда. Скрін з відео: kanaldom.tv

"Вона прийшла до мене сама, тому що від неї відмовилися попередні господарі. Айді було 9 місяців. З того часу ми з нею разом. Працювали в поліції, зараз займаємося пошуком наркотичних речовин", — говорить кінолог.

Минулого року завдяки гострому нюху собак в Україні вдалося виявити контрабанди на суму понад 5,5 млн грн.

Нагадаємо, рятувальники Маріуполя відправили на пенсію собаку-психолога.

Прямий ефір