"Справа Тупицького" та судова реформа: інтерв'ю з ексголовою КСУ Станіславом Шевчуком

Володимир Фесенко. Фото: apostrophe.ua

Усунений голова Конституційного суду України Олександр Тупицький знову проігнорував засідання Печерського районного суду Києва. Вже втретє йому не змогли обрати запобіжний захід. Адвокати кажуть, що він у лікарні, але доказових документів не надали. Своєю чергою, звинувачення вимагає примусово доставити Тупицького на засідання. Суд врахував таке прохання як завчасне і оголосив перерву до 29 квітня.

Олександра Тупицького підозрюють у підкупі свідка та неправдивих свідченнях у суді у справі про приватизацію Зуєвського енергомеханічного заводу, який розташований у місті Зугресі Донецької області (зараз це тимчасово окупована територія). Сам же скандальний ексголова Конституційного суду минулого тижня хотів потрапити на засідання КСУ, яке Тупицький скликав вже після свого звільнення з посади судді. Однак далі порога йому пройти не вдалося. Чи вдасться нарешті довести Олександра Тупицького до лави підсудних — дізнавалися журналісти програми ""На самом деле: Украина" телеканалу "Дом".

Спецзасідання КСУ та судові процеси

Про спеціальне засідання Конституційного суду, призначеного на 12 квітня, стало відомо ще наприкінці березня. Саме на ньому судді повинні були розглянути питання про звільнення з посад суддів Олександра Тупицького та Олександра Касмініна. Відповідне розпорядження про скликання засідання видав сам Тупицький, який наполягає, що він чинний голова КСУ. Але за кілька хвилин до початку засідання співробітники держохорони не пустили його навіть на територію суду.

"Чи правомірно діяла Державна служба охорони? Абсолютно правомірно, оскільки в Конституційний суд України, як в орган державної влади, існує особливий пропускний режим. Відвідувати КСУ без спеціальних дозволів, без пропуску можуть тільки судді Конституційного суду", — пояснює Федір Веніславський, представник президента в КСУ.

Федір Веніславський

Суддею ж Тупицький перестав бути 27 березня. Тоді президент Володимир Зеленський підписав указ про скасування його повноважень і повноважень Олександра Касмініна, що стали суддями КСУ ще при Вікторі Януковичі. Цим указом Володимира Зеленського і керувалися співробітники служби охорони. Та й ініціювати будь-які засідання в КСУ Тупицький вже не має права, кажуть експерти.

"На сьогодні указ про відсторонення Тупицького залишається в юридичній силі, тобто указ не був визнаний незаконним Верховним судом. Верховний суд не розглядав це питання. Так само ніхто не звертався до КСУ з питанням — чи є конституційним цей указ. Оскільки ніхто не сказав, що з ним є проблеми — указ залишається в силі", — зазначає Богдан Бондаренко, експерт з конституційного права.

Богдан Бондаренко

Водночас Олександр Тупицький є фігурантом декількох процесів у судах першої інстанції. Його намагаються залучити до адміністративної та кримінальної відповідальності. Інкримінують неправдиві свідчення, фальсифікацію доказів і підкуп свідків. Однак слухання відповідач наполегливо ігнорує. Одне з них — процес про злочини Тупицького проти правосуддя, ініційований Державним бюро розслідувань. Уже кілька засідань Тупицькому не можуть обрати запобіжний захід через неявку фігуранта. У разі відвертого затягування процесу Тупицького можуть привести на засідання силою, вважає Федір Веніславський.

"Я думаю, що якщо пан Тупицький не з'явиться на чергове засідання суду, де йому має бути обраний запобіжний захід, то у суду є всі правові підстави для того, щоб постановити ухвалу про його примусовий привід. Якогось особливого порядку приводу або примусового приводу пана Тупицького в будівлю суду зараз точно немає, оскільки у нього, як я вже сказав, немає якогось особливого статусу", — прокоментував представник президента в КСУ.

Саме про примусовий привід Тупицького на засідання клопотало звинувачення в Печерському суді 7 квітня. Поки клопотання не було задоволено.

Тим часом Верховна Рада ухвалила за основу законопроєкт про реформу Конституційного суду. Вона передбачає ухвалення окремого закону, який би визначав повноваження КСУ та процедуру розгляду справ. Крім того, народні депутати змінили й вимоги до суддів Конституційного суду України. Тепер суддя КСУ має бути політично нейтральним і не мати громадянства іншої країни. Верховна Рада також ухвалила в першому читанні президентський законопроєкт, що посилює відповідальність за неправдиву інформацію в деклараціях.

Реформування Конституційного суду

Ситуацію з Олександром Тупицьким і Конституційним судом України в цілому в програмі "На самом деле: Украина" прокоментував ексголова КСУ Станіслав Шевчук.

Ведуча програми — Дарина Вершиленко.

— Тупицький сказав, що на засіданні КСУ, на яке його не пустили 12 квітня, повинно було відбутися таємне голосування щодо питання — звільняти голову КСУ чи ні. Тупицький заявив, що оскільки його не пустили на засідання, то йому нічого не залишається, як продовжити бути головою Конституційного суду. Як це розцінювати?

— Це чергова маніпуляція з боку Тупицького, оскільки він не писав заяву про свою відставку. На цьому засіданні, здається, зібралося троє суддів. Вони розуміють, що ситуація напружена і політизована настільки, що треба терміново розв'язувати питання з Тупицьким і з Космініним, які потрапили під указ президента. І таке враження, що Тупицький хотів просто потрапити на територію суду, щоб звідти, з території суду, вже показати, що нічого не змінилося, і він ніби голова і продовжує працювати суддею.

Насправді він вже не голова і не суддя, відповідно до указів президента.

Взагалі Тупицький постійно займався маніпуляціями й різною протизаконною діяльністю. Я дуже добре це знаю, адже стільки з ним пропрацював, він був моїм заступником певний час. Він організував і переворот в суді 14 травня 2019 року.

— А що буде далі, і як довго це все може тривати?

— Звільнення судді самим судом може бути тільки в порядку процедури дисциплінарного провадження. Причому, щоб почати процедуру дисциплінарного провадження, не обов'язкова особиста участь суб'єкта, проти якого ця процедура почалася. Суд призначив виконуючим обов'язки голови Сергія Головатого. Скликається спеціальне пленарне засідання КСУ, там голосується постанова суду, і передаються всі ці матеріали до Постійної комісії з регламенту й етики.

Станіслав Шевчук

Так ось, коли було призначено це спеціальне пленарне засідання, тільки 5 суддів із 16 проголосували за початок процедури дисциплінарного провадження, точніше, щоб це питання внести до порядку денного. Виходить, що навіть всередині самого КСУ судді не розуміють, наскільки це все глибоко і важливо. Це наперекір тому, що Державне бюро розслідувань кожному з них роздало під підпис конфіденційну інформацію, по два томи кожному — про пригоди Тупицького в Криму, з приводу самоуправства (після видання указу президента про його звільнення з посади, він вже видав приблизно 30 розпоряджень, що він вже не має права робити).

Президент видав свій указ про звільнення Тупицького та Космініна, керуючись, я так розумію, статтею 102 Конституції України, коли він є гарантом Конституції, гарантом європейського, євроатлантичного вибору держави. Тобто президент в цьому випадку включив компенсаторну функцію, якою наділяє його Конституція.

Якщо проаналізувати скандальне рішення Конституційного суду щодо скасування антикорупційної інфраструктури, яке було винесено наприкінці жовтня 2020 року, на мою думку, це була спроба певних політичних сил розвернути Україну від стратегічного курсу на ЄС та НАТО, який закріплений в Конституції. Більшість членів суду, яка проголосувала, насправді — це вузьке угруповання Тупицького, яке вплинуло на цей вибір, користуючись різними способами.

Була спроба розвернути Україну через Конституційний суд, тому що Конституційний суд має величезні повноваження, зокрема, розвернути стратегічний шлях України. Тому президент, як гарант цього курсу, змушений був діяти. Тому що ситуація, дійсно, заходить у глухий кут. Заяву про відставку Тупицький не пише, а президент не може дозволити, щоб тривала така ситуація навколо Конституційного суду.

Державні інституції, особливо такого великого рівня, як КСУ, повинні працювати, повинні ухвалюватися рішення. Конституційний суд повинен захищати Конституцію, зокрема, і від різних гілок влади.

А зараз у нас ситуація ненормальна. У 2016 році суддям Конституційного суду надали потужні гарантії. Але виходить, що не врахували момент, що цими важливими гарантіями зможуть скористатися такі товариші, як Тупицький, для того, щоб здійснювати речі, які вся країна побачила восени минулого року.

— Коли замість Тупицького може з'явитися гідний, адекватний голова КСУ?

— Щоб нова людина з'явилася на його місці та на місці Олександра Космініна, необхідно оголосити конкурс. Це вимога Конституції та закону про Конституційний суд. Буде створена незалежна експертна комісія, в яку потрібно відібрати порядних суддів, професіоналів. Але для цього потрібно юридично виключити Тупицького та Космініна зі складу КСУ розпорядженням. Розпорядженням виконуючого обов'язки голови КСУ. Після цього в. о. голови КСУ повинен написати до Офісу президента, президенту про те, що з'явилася вакансія — це вимога закону. І на підставі цього листа президент оголошує конкурс на свою квоту (нагадаю, що президентська квота — шість суддів, а Тупицький та Космінін — це саме квота президента).

Зараз виходить, що конкурс оголосити не можна. Тому що Тупицький досі перебуває якось між двома світами. Тобто, з точки зору указу президента, він звільнений, але він продовжує отримувати зарплату в Конституційному суді, всередині КСУ не ухвалені розпорядчі акти з приводу нього та Олександра Космініна. Тобто ситуація заходить у глухий кут.

— Якою має бути реформа Конституційного суду, з вашої точки зору?

— Насамперед, треба починати з процедури дисциплінарного провадження та застосування дисциплінарних санкцій. Потрібна градація цих санкцій та гарантій незалежності стосовно тих суб'єктів, проти яких починається провадження. Оскільки те, що відбувалося в Конституційному суді, — це свавілля.

Моя ідея була, що і для КСУ необхідна процедура імпічменту, яка може проводитися через парламент, через систему стримувань і противаг. Бо коли ось такі кадри, як Тупицький, захоплюють більшість в Конституційному суді, впливаючи на своїх колег, то кожен суддя, який вільно мислить і хоче захищати Конституцію, опиняється в небезпеці. Тому що виходить, що можна завжди зібрати певну кількість голосів і з порушенням процедури, за фальшивими звинуваченнями в будь-який момент звільнити суддю.

Тому дуже важливим є те, що зараз пропонується в законопроєкті — посилення гарантій процесу та дисциплінарного провадження.

Ще дуже важливий момент: рішення за конституційними скаргами не можуть ухвалювати чотири-п'ять суддів. В ідеалі, це має бути велика палата суддів, поки ми не вийдемо на певну ступінь довіри до Конституційного суду.

Є ще дуже багато інших позитивних новацій відповідно до вимог Венеціанської комісії. Зокрема, дуже важливо, щоб в Конституційний суд більше ніколи не потрапляли політики, які замість того, щоб займатися конституційними питаннями та захищати Конституцію, займаються інтригами всередині КСУ.

Прямий ефір