Фестиваль "Французька весна-2021" — що і де дивитися: "Утро Дома" з Іллею Дядиком

Французская весна-2021. Фото: detector.media

23 квітня стартує фестиваль "Французька весна в Україні", який відбудеться вже всімнадцяте. Цього року програма фестивалю буде проходити як онлайн, так і офлайн.

Де дивитися французьке кіно та що ще покажуть в межах фестивалю — розповів куратор кінопрограми "Французької весни в Україні" Ілля Дядик в ефірі програми "Утро Дома".

Ведучі — Юлія Крапівіна і Костянтин Войтенко.

— Що таке "Французька весна"?

— "Французька весна" — це такий величезний фестиваль, який відбудеться в Україні вже всімнадцяте. Він включає в себе всі види мистецтва: література, театр, вуличні виступи, перформанси, малювання муралів, виставки. Організаторами цієї події виступає Посольство Франції в Україні та Французький інститут. Дуже багато подій відбуватиметься саме на вулиці й трохи — в онлайні. Всіх глядачів, яких цікавить французька культура, я запрошую зайти на сайт Французького інституту і подивитися повну програму — там є розклад по більшості міст України.

— Що ви порадите подивитися?

— Програма складається з двох блоків. Один блок — це допрем’єрні покази найновішого французького кіно, яке знято за останній рік. Покази стартують з 23 квітня, фільми можна буде подивитися протягом 10 днів на сайті фестивалю. Всі глядачі з усієї України можуть зайти на цей сайт і абсолютно безкоштовно подивитися п’ять фільмів, які ми відібрали для України.

Ще є ретроспективна програма з показами в кінотеатрах. Через посилення карантину її перенесли на травень.

— У цій програмі будуть фільми, зняті жінками-режисерами?

— Програма називається: "Вона створює кіно". У створенні всіх цих фільмів брали участь жінки, але є дві картини, де брали участь чоловіки як режисери.

Якщо говорити про ретроспективну програму, її відбирала якраз жінка. Є кінокритик з Одеси Валерія Похотенко, вона займалася відбором цієї програми.

— Про що розповідає сучасне французьке кіно?

— Якщо говорити про онлайнпрограму, мої фаворити — це, по-перше, біографічна історія про Шарля де Голля. У цьому фільмі розповідається саме про Другу світову війну.

Другий мій улюблений фільм — це "Школа хороших дружин" із дивовижним акторським складом: Жюльєт Бінош і Ноемі Львівські. Чудова комедія про 1970-ті роки Франції, де наповну триває емансипація і боротьба жінок за свої права.

— Чим, на ваш погляд, відрізняються фільми жінок-режисерів і чоловіків-режисерів?

— У мене є тільки один критерій оцінки фільмів — це хороше кіно чи погане. І жінки можуть зняти погане кіно, і чоловіки цим страждають іноді. Протягом довгих років спостерігався дисбаланс, тому що режисерами, в більшості випадків, ставали чоловіки. Зараз, щоб побороти цей дисбаланс, багато фестивалів намагаються дати платформу режисерам-жінкам, щоб показати їхню творчість, зробити фокус саме на їхніх роботах.

Мій улюблений фільм з цієї добірки — "Портрет дівчини у вогні" Селін Скьямма. Фільм отримав нагороду в Каннах за операторську роботу. Він розповідає історію про жінку-художницю XVIII століття.

— Що ще важливо знати про "Французьку весну-2021"?

— У травні ми збираємося зробити open-air покази в Києві та в Одесі. Ми зараз обираємо суперновий фільм для цього показу, щоб люди могли прийти і подивитися його на майданчику під відкритим небом.

Прямий ефір