Росія не хоче брати участь у перемовинах "нормандської четвірки", — ОП

Прапори країн-учасниць Нормандського формату. Фото: uapolicy.org

Одразу після загострення ситуації на Донбасі Україна ініціювала проведення перемовин лідерів країн Нормандського формату. Однак Росія відмовилася брати в них участь. Про це повідомив заступник керівника Офісу президента Ігор Жовква в інтерв'ю LB.ua, інформує "Дом".

За словами Жовкви, наразі відбуваються зустрічі на рівні ТКГ, радників лідерів "нормандької четвірки".

"Тільки-но відбулося загострення на фронті, ми відразу попросили переговори з усіма трьома представниками "нормандської четвірки". Кремль відмовився. Зараз планується розмова з лідерами Німеччини та Франції", — сказав Ігор Жовква.

При цьому заступник глави ОП наголосив, що тут справа не в датах, а в небажанні діалогу однієї зі сторін.

"Конкретно одна країна не хоче проведення цього саміту. Це — Росія. Бо коли сидять лідери вчотирьох, то всі чують позицію одне одного. На таких самітах нас відкрито підтримують лідери Німеччини та Франції. Президенту РФ це не дуже приємно слухати", — зазначив заступник керівника ОП.

Ігор Жовква також нагадав, що Росія не виконала жодної з домовленостей Паризького саміту, окрім організації режиму припинення вогню, але й він постійно порушується.

"Складається враження, що РФ навмисно переводить ці перемовини в неконструктивне русло. Певно, вони їй не потрібні", — сказав заступник глави Офісу президента.

Читайте також: Нормандський формат потрібно розширити, — експерт Atlantic Council

Нагадаємо, раніше лідери Франції та Німеччини закликали президента Росії сприяти стабілізації ситуації на Донбасі.

Прямий ефір