Телерадіомовлення на Донбас і Крим: як підтримуватимуть компанії (ВІДЕО)

Фото иллюстративное: tbivision.com

Міністерство реінтеграції просить парламент збільшити фінансування українського мовлення на тимчасово окуповані території. Також в міністерстві пропонують ініціювати розробку комплексної програми забезпечення стабільної роботи українських медіа, зокрема, і в прикордонних з Росією регіонах. Про це повідомив віцепрем'єрміністр — міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Олексій Резніков під час слухань у Комітеті з питань гуманітарної та інформаційної політики ВР, інформує "Дом".

Під час окупації Криму і початку бойових дій на Донбасі РФ передусім захоплювала інфраструктуру телерадіомовлення.

"У Криму і Севастополі окупанти захопили 503 частотних присвоєння, на які були отримані українські ліцензії для телевізійного і радіомовлення. На території ОРДЛО захоплено 175 частотних присвоєнь. Відповідно цей ресурс використовується замість України, та ще й проти України. І зокрема, саме шляхом ретрансляції російських федеральних каналів", — поінформував Олексій Резніков.

Зазначимо, неподалік від Попасної на Луганщині повним ходом триває будівництво телевежі. Це майбутня радіотелевізійна станція "Комишеваха". Стотонну конструкцію вежі обіцяють зібрати за два місяці, а відкрити до Дня Незалежності України.

"Вишка важлива передовсім тому, що вона закриває останню білу пляму в інформаційному просторі Луганської області. На сьогодні покриття сигналом українських телерадіомовників становить 90%. Із введенням в експлуатацію РТПС "Комишеваха" це буде 100% покриття", — розповіла директор департаменту масових комунікацій Луганської облдержадміністрації Альбіна Кушелева.

У Нацраді з питань телебачення і радіомовлення України зазначають: проблема не лише в технічних можливостях доставляти сигнал. Часто невеликі місцеві мовники добровільно відмовляються від частот у Донецькій і Луганській областях через фінансові проблеми.

"Загалом в минулому році дозволи на тимчасове мовлення не продовжено на 14 частот в FМ діапазоні і 8 каналів аналогового телевізійного мовлення. Ми, безумовно, не можемо змусити телерадіоорганізації мовити там, де їм комерційно невигідно. Тому для того, щоб розвивати українське мовлення на цих територіях, держава повинна надавати їм якісь компенсаторні механізми, якісь заохочення, преференції", — вважає Ольга Герасим'юк, голова Нацради з питань телебачення і радіомовлення.

Телеканал "Дом" готовий підтримати невеликі місцеві редакції та закуповувати у них цікавий для Донбасу і Криму контент, — повідомила генеральний директор ДП "Мультимедійна платформа іномовлення України" Юлія Островська під час слухань у профільному комітеті.

"Ми впевнені, що є цікаві креативні ідеї, які можуть бути дуже влучні саме для окупованих територій. Ми запрошуємо звертатися до ДП "Мультимедійна платформа іномовлення України". Готові провести пітчинги, ми розглянемо всі ідеї і можемо це підтримувати", — наголосила вона.

У Мінреінтеграції також пропонують запустити держпрограму грантів для телеканалів і радіостанцій, які ведуть мовлення на територію ОРДЛО і тимчасово окупований Крим. А також на території, що межують з Росією. Для цього просять Верховну Раду виділити додатково 50 млн гривень з держбюджету.

Читайте також: Вагою 100 тонн: як біля Попасної будують телевежу (ФОТО)

Раніше повідомлялося, що нову телевежу в Попасній захистять від блокування сигналу НЗФ.

Прямий ефір