Як допомогти бізнесу вирішити проблеми з документами, розповів Олексій Кучер

Бизнес. Фото: 24tv.ua

У діяльності органів місцевого самоврядування виявлений ряд порушень по роботі з регуляторними продуктами. Часто перед затвердженням документи не проходять процедуру публічного обговорення, деякі територіальні громади не мають офіційних сайтів, на яких повинні публікуватися акти, ухвалюється велика кількість інших нормативних актів, які ускладнюють роботу підприємців. Про це в ефірі програми "Официальный разговор" телеканалу "Дом" розповів голова Державної регуляторної служби України Алексей Кучер.

Він уточнив, що моніторинг роботи органів місцевого самоврядування проводився в лютому.

"Кожен регуляторний орган зобов'язаний публікувати свій регуляторний план, де буде вказано, які будуть прийняті регуляторні акти. Протягом 30 днів проєкт регуляторного акту повинен висіти на сайті. Його можуть обговорювати, у нього можуть вносити пропозиції — бізнесмени, суб'єкти господарювання, асоціації. Вони дають свої рекомендації та оцінюють регуляторний акт. Близько 64-67% регуляторів взагалі його не публікують", — повідомив Кучер.

За його словами, у 10% з новостворених громад немає сайтів, на яких можна публікувати документи.

Назвати точну цифру зайвих регуляторних актів в Україні поки складно. Але це — це колосальна кількість, зазначив голова Державної регуляторної служби.

"Зараз триває робота над тим, щоб були створені галузеві групи, в які входили б представники різного бізнесу та по усім напрямкам давали зворотний зв'язок. Також до цих галузевих груп входитимуть чиновники, які, як правило, хочуть зарегулювати процеси. І в процесі цієї дискусії ми повинні приходити до консенсусу про необхідність або непотрібність того, чи іншого закону, або нормативного акту ", — розповів глава відомства.

Кучер додав, що представники малого та мікробізнесу за підтримкою щодо вирішення проблемних питань можуть звертатися до Державної регуляторної службі України. Служба є саме тим майданчиком, де бізнес за допомогою держави може захистити свої інтереси перед регуляторами.

Повна версія інтерв'ю: Як держава планує полегшити життя бізнесу: "Официальный разговор" з Олексієм Кучером

Прямий ефір