Підвищити рівень хімічної безпеки в Україні доручив президент: подробиці

Владимир Зеленский. Фото: president.gov.ua

Низку доручень дав президент Володимир Зеленський уряду щодо підвищення рівня хімічної безпеки в Україні. Про указ №104/2021 голови держави, яким він сьогодні, 19 березня, увів у дію рішення Ради національної безпеки й оборони України, інформує "Дом".

"РНБО визнала недостатньо ефективною діяльність Кабінету міністрів щодо забезпечення проведення державної політики у сфері управління хімічною безпекою та поводження з хімічними речовинами", — повідомили в Офісі президента.

Голова держави доручив уряду протягом двох місяців:

  • опрацювати утворення міжвідомчої комісії з управління хімічною безпекою;
  • посилити спроможності референсцентру на базі ДП "Науковий центр превентивної токсикології, харчової та хімічної безпеки ім. академіка Л. І. Медведя";
  • сформувати перелік наявних акредитованих хімічних лабораторій науково-дослідних інститутів;
  • вирішити питання створення на базі лабораторій центрів моніторингу, виявлення та ідентифікації небезпечних хімречовин.
  • затвердити перелік небезпечних речовин та речовин, що становлять загрозу у разі техногенних аварій, а також порядок поводження з ними;
  • встановити гігієнічні нормативи з урахуванням європейських підходів та світових практик.

"У цей же строк має бути вирішено питання створення клінічного токсикологічного центру", — зазначили в Офісі президента України.

Кабінет міністрів України має три місяці, щоб підготувати пропозиції щодо ратифікації Конвенції Міжнародної організації праці №170 про безпеку при використанні хімічних речовин на виробництві і щодо приєднання до Мінаматської конвенції про ртуть.

Також у 2021 році має бути затверджений план заходів на 2022-2030 роки щодо забезпечення виконання Україною зобов'язань за Конвенцією про заборону розробки, виробництва, накопичення і застосування хімічної зброї та про її знищення.

Нагадаємо, РНБО ухвалила новий пакет санкцій проти колишніх високопосадовців та правоохоронців. Обмежувальні заходи запровадили також проти колишнього президента Віктора Януковича, експрем'єрміністра Миколи Азарова та низки підприємств.

Читайте також: Створення "економічного паспорту українця" та аудит рішень Януковича анонсував президент (ВІДЕО)

Прямий ефір