Про заборону української мови в Криму й ОРДЛО розповіла Денісова комісарові ОБСЄ

Людмила Денисова. Фото: Facebook

Український омбудсмен Людмила Денісова зустрілася з новопризначеним верховним комісаром ОБСЄ у справах національних меншин Кайратом Абдрахмановим. Про це вона написала в Facebook, інформує "Дом".

Сторони обговорили ситуацію з дотриманням прав національних меншин і корінних народів на тимчасово окупованих територіях Донбасу і Криму в контексті освітньої та мовної реформ.

Омбудсмен повідомила Абдрахманову, що в ОРДЛО скасували державний статус української мови, а документи, які були оформлені українською мовою, будуть дійсні до 1 березня 2023 року.

"Вимога офіційного перекладу призведе до труднощів отримання жителями окупованих територій соціальних та інших послуг. Фактично дії окупаційних адміністрацій призводять до того, що на тих територіях українська мова буде відсутньою", — акцентувала Людмила Денісова.

Подібна ситуація, за словами омбудсмена, склалася і на окупованому Кримському півострові.

"Навчання українською мовою за роки окупації скоротилося в 50 разів — на сьогодні це 249 учнів, а кримськотатарською мовою навчаються лише 3% (6 400 учнів) від загальної кількості школярів в Автономній республіці Крим", — уточнила Денісова.

Омбудсмен наголосила, що для національних меншин України навчання відповідною мовою здійснюється на етапі здобуття дошкільної та початкової освіти, а для корінних народів України — на етапі здобуття дошкільної та загальної середньої освіти.

Також вона нагадала, що на тимчасово окупованих територіях тривають переслідування громадян України з проукраїнськими поглядами.

Читайте також: Розвитком кримськотатарської мови займуться в Україні: план

"На сьогодні на тимчасово окупованій частині Донбасу незаконно утримують 268 наших співгромадян, а 114 громадян України незаконно перебувають в місцях позбавлення волі на території Російської Федерації і в тимчасово окупованому Криму. Більшість з них, а саме 78 — мають кримськотатарську національність", — розповіла Денісова.

Раніше повідомлялося, що ПАРЄ закликала Росію виконати вимоги міжнародного співтовариства щодо дій на тимчасово окупованих територіях Донбасу і Криму.

Прямий ефір