Що показав скандал зі Словаччиною через Закарпаття світові, розповів Арестович

Алексей Арестович. Фото: 24tv.ua

Росіяни постійно атакують сусідні з Україною країни Європи — політично та інформаційно. Особливо вплив цих атак помітно у Словаччині та Чехії, а також зачіпає Польщу. Про це в ефірі Ukrlife.TV розповів радник голови Офісу президента України Олексій Арестович, передає "Дом".

Він прокоментував дипломатичний скандал у зв'язку з некоректним висловлюванням прем'єрміністра Словаччини Ігоря Матовича щодо обміну російської вакцини на Закарпаття.

"Це означає тільки одне: якщо такі "жарти" вискакують несвідомо, значить вони висять у повітрі. А якщо висять у повітрі, значить нам потрібно звернути особливу увагу на такі речі", — вважає Олексій Арестович.

На його думку, подібні фрази потрапляють до публічного простору невипадково.

"Прем'єр Словаччини зараз "відійшов". Звичайно, це публічність, іскрометність, це хайп, але коли таке "вилітає" у прем'єра європейської держави — члена НАТО, це показує, що тема для нього суперактуальна. Цілком можливо, що росіяни й російські представники, обговорюючи тему вакцини та співпраці, прямо сказали про Закарпаття", — припускає експерт.

Росія намагається зіграти на розпалюванні ворожнечі між Україною та країнами Східної Європи, зазначив радник глави Офісу президента України.

"Кремль активно працює в Європі взагалі та в Східній Європі зокрема, прагнучи ізолювати Україну, обмежити її інтереси та "поживитися" за наш рахунок. Це правда, і над цим ми працюємо щодня", — сказав Олексій Арестович.

Нагадаємо, невдале висловлювання прем’єрміністра Словаччини Ігоря Матовича щодо обміну російської вакцини на Закарпаття спричинило обурення в Міністерстві закордонних справ України. Словацькому дипломатові передали ноту протесту. Україна також вимагала від Словаччини офіційних вибачень.

Першим вибачився міністр закордонних справ Словаччини Іван Корчок. Очільник словацького уряду Іван Матович також публічно вибачився перед українцями.

Читайте також: РФ використовує пандемію, щоб розірвати зв'язки Криму і ОРДЛО із вільною Україною, — Резніков

Прямий ефір