100% санкцій проти РФ нам вдалося зберегти за рік, — Кулеба

Дмитрий Кулеба. Фото: armyinform.com.ua

Україна за рік зберегла усі запроваджені проти Росії санкції, а також ініціювала нові обмеження за порушення прав людини у тимчасово окупованому Криму. Про це сказав міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба під час брифінгу за підсумками року роботи уряду сьогодні, 5 березня, інформує "Дом".

"Нам вдалося зберегти 100% санкцій проти Російської Федерації за агресію на Донбасі та в Криму, ми продовжили судові справи проти Росії у міжнародних судах та ініціювали застосування нових санкцій за порушення прав людини у тимчасово окупованому Криму", — зазначив Дмитро Кулеба.

Підбиваючи підсумки року роботи, міністр розповів, що за цей час МЗС вдалося залучити з-за кордону у якості гуманітарної допомоги 1,5 тис апаратів штучної вентиляції легень, понад 3 млн COVID-тестів, майже 6 млн одиниць індивідуального захисту.

За рік Україна розпочала роботу над "Кримською платформою", увійшла до кола шести найближчих партнерів НАТО, ставши партнером з розширеними можливостями. Також Україна створила "Люблінський трикутник", до якого крім нашої держави входять Польща і Литва, і провела його перше засідання. Наша держава вивела на новий рівень відносини з Туреччиною і вперше очолила "Дунайську комісію".

Кулеба розповів, що за цей час вдалося звільнити 1600 українців, яких було засуджено в інших державах за різними обвинуваченнями, а також понад 30 українських громадян — з піратського та терористичного полону.

"Ви знаєте, що для президента Володимира Зеленського люди — це головне. І в цьому я повністю поділяю позицію президента. Тому ми особливу увагу приділяємо цій роботі. І запевняю вас, що "боєздатність" МЗС у захисті прав українців за кордоном і надалі зміцнюватиметься", — запевнив міністр закордонних справ.

Міністр пообіцяв повну цифровізацію послуг, які надає МЗС та дипвідомства за кордоном. Так, за цей рік в усіх 116 закордонних дипломатичних установах України уже запроваджено електронну чергу на надання консульських послуг.

"Це є частиною великої цифровізації МЗС. До кінця цього року ми повністю оцифруємо всі наші послуги і спростимо життя громадянам, які за кордоном користуються послугами наших консульств", — сказав Кулеба.

Також він повідомив, що планується відкриття низки нових диппредставництв України за кордоном. Так, відкриють посольства у республіках Гана і Філіппіни, а також генконсульства в Мумбаї (Індія), Вроцлаві (Польща) та Сігету-Мармацієй (Румунія). Також на повноцінне посольство перетвориться дипломатичне відомство у Чилі, яке зараз є відділенням іншого посольства.

Нагадаємо, Дмитро Кулеба зазначив, що подвійного громадянства з Росією не буде.

Читайте також: ТКГ нагадує театр абсурду через позицію Росії, — глава МЗС (ВІДЕО)

Прямий ефір