Президент ветував закон про запобігання корупції: відомі причини

Фото: ОП

Законопроєкт "Про внесення змін до закону України "Про запобігання корупції" щодо впорядкування окремих питань захисту викривачів" повернуто до Верховної Ради з пропозиціями президента Володимира Зеленського на опрацювання. Про це сьогодні, 3 березня, повідомляє пресслужба Офісу президента України, інформує "Дом".

Документом запроваджується функціонування Єдиного порталу повідомлень викривачів як бази даних. До неї вноситимуть інформацію про можливі факти корупції та персональні дані викривачів.

Проте в законопроєкті не врегульовані цілі обробки даних про викривачів, порядок захисту таких даних, випадки, підстави та коло осіб, яким надаватиметься доступ до них. Такий підхід не відповідає Конституції України, зазначають в Офісі президента.

"Вето застосовано через пропозицію вносити викривачів у Єдиний реєстр, але не передбачено жодного захисту прав викривачів. Ми маємо захистити викривачів, змінити підхід з точки зору їхньої безпеки, як у цивілізованих країнах", — прокоментував президент Володимир Зеленський.

Нагадаємо, закон про організацію Єдиного порталу повідомлень викривачів корупції в Україні ухвалили 4 лютого.

Читайте такожУкраїнська митниця повинна перестати бути годівницею для корупціонерів, — президент

Прямий ефір