Не допустити завершення "Північного потоку-2" закликали США глави МЗС України та Польщі

"Північний потік-2". Фото: apimages.com

Очільники МЗС України та Польщі Дмитро Кулеба і Збігнєв Рау звернулись до лідера Сполучених Штатів Америки Джо Байдена із закликом використати усі засоби, щоб не допустити завершення будівництва газопроводу "Північний потік-2".

Про це повідомляє "Європейська правда" із посиланням на видання Politico.

"Наші заклики до пильності та сміливості були почуті в Конгресі США, який наполягав на вжитті заходів, спрямованих на те, щоб зупинити цей небезпечний проєкт, — заявили міністри. — Ми закликаємо президента США Джо Байдена використовувати всі наявні в його розпорядженні засоби, щоб не допустити завершення проєкту".

На думку дипломатів, варто відкинути твердження про те, що "Північний потік-2" став "занадто великим, щоб зазнати невдачі".  

"Якщо проєкт виявиться успішним, Росія може спробувати переконати українську громадськість в тому, що Заходу байдужі його власні принципи і, зрештою, безпека та процвітання України", — наголосили очільники зовнішньополітичних відомств.

Вони також зазначили, що подібні проєкти не можна розглядати вузько — крізь призму двосторонніх відносин, а враховувати інтереси та безпеку Європи в цілому.

"Захід, очолюваний Сполученими Штатами, не може дозволити собі відступити перед обличчям шантажу, який суперечить всьому, за що ми виступаємо", — резюмували Кулеба та Рау.

Раніше Джо Байден заявив, що газопровід "Північний потік-2" — невдала для Європи угода, тому він розглядає можливість введення санкцій для зупинки цього проєкту.

Нагадаємо, російське судно "Фортуна" відновило прокладання труб газопроводу у водах Данії після проведення випробувань.

Прямий ефір