Для британських фірм ніколи не було кращого часу для осягнення потенціалу України

Фото: Getty Images

Автор: Нікола Джордевіч

21 січня 2021 року

Відносини між Великою Британією і Україною, які вже були ключовими торговими партнерами, перш за все в сфері послуг, будуть посилені новою угодою про стратегічне партнерство.

У жовтні минулого року Велика Британія і Україна підписали всеосяжну угоду про політику, вільну торгівлю і стратегічне партнерство, яка, як сподіваються обидві сторони, забезпечить співпрацю в політичних питаннях, питаннях безпеки та закордонних справ, а також забезпечить продовження преференційної торгівлі для підприємств і споживачів.

Велика Британія вже є одним із найбільших торгових партнерів України: в 2019 році обсяг торгівлі між двома країнами досяг 1,5 млрд фунтів стерлінгів (1,7 млрд євро).

"Підписана сьогодні угода про стратегічне партнерство знаменує початок нового розділу в наших відносинах. Це глава, яка принесе велику безпеку та процвітання як людям Великої Британії, так і України", — заявив прем'єрміністр Великої Британії Борис Джонсон під час підписання угоди.

Зміцнення зв'язків

Тарас Крикун, радник-посланник з економічних питань Посольства України у Великій Британії, очікує, що угода зміцнить зв'язки між двома країнами.

"Велика Британія вже є одним з найважливіших партнерів України в торгівлі послугами, — сказав він в інтерв'ю Emerging Europe. — Велика Британія є провідним імпортером сектора послуг України та нашим п'ятим за величиною експортним ринком. У 2020 році цифрові послуги становили понад половину всього експорту послуг України до Великої Британії, збільшуючись на понад 30% три роки поспіль".

Олександра Говоруха, керівник міжнародного відділу зі зв'язків з громадськістю в Sigma Software, міжнародної компанії з розробки програмного забезпечення, що базується в Києві, вказує на сильне зростання IТ-сектора, а також на той факт, що багато британських компаній вже покладаються на послуги з України.

"Це історична угода і нова глава в наших відносинах. Угода про вільну торгівлю відкриває абсолютно нову главу в розвитку і зростанні відносин між двома країнами", — сказала вона.

За словами Говорухи, українська технологічна галузь дозріває та росте в п'ять разів швидше, ніж в середньому в світі, і на її частку припадає 3,3 млрд євро річного експорту. У міру дорослішання компанії шукають нові можливості за межами своєї країни.

"З самого початку будучи глобально орієнтованими, вони прагнуть навести ділові мости з іншими країнами, представляючи нову, сучасну Україну в глобальному масштабі", — додає вона.

Аутсорсинг — на передній план

Угода між Великою Британією і Україною, ймовірно, додасть імпульс розвитку аутсорсингових компаній.

"Лондон, який часто називають провідним технологічним центром світу, відрізняється процвітаючою технологічною екосистемою та досвідом венчурного інвестування, — говорить Крикун. — Однак є постійна нестача IT-фахівців. Саме тут з'являється конкурентна перевага українських розробників і збільшується кількість британських підприємств, що розглядають Україну як основне місце для аутсорсингу своїх потреб в розробці програмного забезпечення".

За словами Піта Сміта, віцепрезидента з продажів американської компанії-розробника програмного забезпечення Innovecs, зараз, коли Велика Британія перебуває за межами єдиного ринку ЄС, це прекрасний час для початку торгівлі та співпраці з міжнародними компаніями.

"Торговельна угода відкриває для двох країн більше можливостей для взаємодії і початку більш тісної співпраці", — говорить він.

Ще одна можливість як для України, так і для Великої Британії — це зростаючий інтерес до "неаршорінгу" (трансферу бізнесоперацій у сусідні країни, — ред.). Алекс Блішун, директор по роботі з клієнтами AltexSoft, вважає, що зараз відповідний час для перевірки того, як це може працювати в двох країнах.

"Технологічні компанії, що базуються у Великій Британії, ймовірно, будуть більше зацікавлені в можливості для більш ефективних закупівель IТ-послуг, ніж будь-коли, — сказав він Emerging Europe. — Велика кількість першокласних технічних співробітників в Україні, невелика різниця в часі між двома країнами й остання угода про торгівлю — всі ці три фактори створюють найкращі можливості для співпраці".

З цим згоден Олександр Нікітін, генеральний директор Tebin, міжнародної компанії, що надає інжинірингові та консультаційні послуги, зі співробітниками в Києві та Львові. "Це унікальний шанс для британських компаній отримати доступ до професійних трудових ресурсів в Україні без додаткових витрат на переїзд і поїздки", — вважає він.

Зміна сприйняття

Хоча нові можливості й існують, компанії бачать попереду деякі потенційні проблеми. Обмеження на поїздки через коронавірус, сприйняття України як потенційно політично нестабільної держави та недостатня обізнаність у потенціалі українського IТ-сектора — ось деякі з основних проблем.

Проте існує широке розуміння, що ці проблеми можна подолати.

"Глобалізація зменшує розмір цих бар'єрів, і з розширенням співпраці вони можуть навіть бути усунені, — каже головний операційний директор PayCore Ден Мельников. — Правові та нормативні питання часто перешкоджали плідній співпраці, особливо коли мова йде про фінансові технології та банківську сферу. Проте ми раді бачити позитивні зрушення між Україною та Великою Британією в цьому відношенні".

"Очевидно, є випадки, коли британські компанії можуть коливатися, і це почуття зрозуміло", — говорить Артур Корнієнко, засновник і генеральний директор Genova Web Art, агентства вебдизайну та розробки.

Однак у нього є ідея, як змінити таке сприйняття.

"Щоб змінити цю точку зору, потрібно продемонструвати позитивні результати співпраці. Якщо подивитися на нашу власну галузь знань, можна побачити, що багато відомих британських брендів електронної комерції домоглися успіху завдяки українським командам або фахівцям", — говорить він.

І, як зазначає Олександра Говоруха, уявлення, які змальовують Україну як нестабільну країну зі слабкою економікою, вже застаріли.

"У нас швидко розвивається ІТ-індустрія, наповнена яскравими молодими талантами з європейським менталітетом, що говорять англійською та іншими іноземними мовами. Крім того, галузь намагається бути максимально прозорою в своїх процесах, слугуючи флагманом економіки, будучи яскравим прикладом для інших секторів", — пояснює вона.

"Зараз ідеальний момент для об'єднання стабільності Великої Британії та української креативності", — робить висновок Марія Скакун, старший юрист Avitar Group, юридичної консалтингової компанії в галузі IТ.

28 січня Sigma Software провела віртуальну торгову місію України у Великій Британії. Emerging Europe виступила інформаційним партнером заходу. Проєкт підтримується "Програмою конкурентоспроможної економіки" USAID в Україні.

За матеріалами Emerging Europe

Прямий ефір