"Зелений курс ЄС": Реформу вугільної галузі обговорив Шмигаль із німецькими колегами

Фото: КМУ

Очільник уряду Денис Шмигаль  провів перемовини з представниками Федерального міністерства економіки та енергетики Німеччини щодо реформування вугільного сектору та трансформації вугледобувних регіонів.

Про це повідомляє канал "Дом" із посиланням на Урядовий портал.

Прем’єр наголосив, що досвід Німеччини з успішного закриття шахт та трансформації вугільних регіонів є особливо важливим для України. За його словами, наразі в державі розробляється програма з поступової відмови від використання вугілля на період до 2030 року.

Денис Шмигаль нагадав, що в Україні є 61 вугільний регіон. Це мономіста, які прив’язані до єдиного підприємства, вугільної шахти або станції.

"Усі ці регіони мають стару інфраструктуру 60-80 років минулого століття. Виснаження, закриття шахт і поступове стратегічне закриття вугільної промисловості загалом у майбутньому створюватиме соціальну напругу. Треба робити низку стратегічних кроків, щоб соціально забезпечити людей у цих регіонах", — зазначив Денис Шмигаль.

Він повідомив, що вже підготовані дві шахти — у Донецькій та Львівській області, які візьмуть участь у реалізації спільних пілотних проєктів.

"Вони мають продемонструвати результати трансформації, щоб ми могли їх поширити на інші вугільні регіони", — уточнив глава уряду.

Прем’єрміністр також нагадав, що Україна обрала за стратегію "Європейський зелений курс".

Читайте також: МФВ прогнозує зростання економіки України у 2021 році, — Шмигаль

"Ми маємо всі необідні державні програми, а також Національний план скорочення викидів від великих спалювальних установок", — уточнив прем'єр.

В свою чергу, спеціальний уповноважений уряду Німеччини з питань трансформації вугільних регіонів України Станіслав Тілліх зазначив, що його держава готова в межах енергетичного партнерства супроводжувати процес трансформації вугільних регіонів у нашій країні.

Нагадаємо, затверджено план розробки стратегії розвитку економіки Донецької та Луганської областей.

Прямий ефір