Громадяни з ОРДЛО можуть лікуватися від COVID-19 безкоштовно, — Ляшко

Виктор Ляшко. Фото: kmu.gov.ua

Усі громадяни з непідконтрольних територій Донецької та Луганської областей, перетинаючи пункти в'їзду/виїзду, можуть зробити швидке тестування на виявлення COVID-19 і, у разі підтвердження хвороби, отримати безоплатне лікування.

Про це повідомив головний державний санітарний лікар Віктор Ляшко, пише Укрінформ.

"Люди, які перетинають пункти в'їзду/виїзду з непідконтрольної на підконтрольну територію України в Луганській та Донецькій областях, мають можливість пройти тестування на COVID-19. Під час проходження паспортного контролю вони встановлюють застосунок "Дій вдома". Якщо результат тесту негативний, пункт тестування передає інформацію в застосунок  і людина не потребуватиме ізоляції або обсервації", — пояснив Ляшко.

За його словами, якщо в людини немає можливості встановити застосунок "Дій Вдома", вона може пройти 14-денну обсервацію у пунктах, створених обласними адміністраціями Донецької та Луганської областей.

"Якщо це (захворювання — ред.) буде виявлено, вони будуть отримувати безоплатне лікування на території, підконтрольній Україні. Якщо симптоми хвороби не будуть виявлені, громадяни можуть вільно пересуватися на території, підконтрольній Україні", — розповів санітарний лікар.

Віктор Ляшко наголосив, що медична допомога в Україні надається всім безоплатно. Фінансування цих послуг здійснюється Національною службою здоров'я за кошти державного бюджету.

Читайте також: Дату початку COVID-вакцинації українців назвав Степанов

Заступник міністра звернув увагу на те, що матеріально-технічна база лікарень, починаючи з весни минулого року, значно покращилася.

"Особливо це знову ж таки стосується Донецької та Луганської областей, в яких більшість лікувальних закладів обласного рівня залишились на непідконтрольній території України і тому це потребувало від МОЗ, ОДА значних зусиль, щоб наростити спроможності матеріально-технічної бази", — сказав Ляшко.

За весь період пандемії на підконтрольній Києву території Донецької області зареєстрували 44 тис. випадків захворювання коронавірусом, що становило 3,6% від усіх випадків по Україні, уточнив Віктор Ляшко. Наразі одужали вже 90% людей, які захворіли і потрапили до офіційної статистики. В Луганській області зафіксували 13 тис. випадків інфікування, з них 83% людей вже одужали, зафіксовано 397смертей.

Нагадаємо, на Донбасі з 15 січня понад 200 людей зробили експрестести на коронавірус на КПВВ "Новотроїцьке".

Прямий ефір