Кабмін затвердив нові правила індексації та нарахування пенсій

Кабінет міністрів України вніс зміни до деяких законів щодо індексації та призначення пенсій. Рішення було ухвалено на засіданні уряду сьогодні, 27 січня, інформує "Дом" з посиланням на пресслужбу Кабміну.

Нові правила набудуть чинності з 2022 року. Згідно зі змінами, щорічну індексацію пенсій проводитимуть 1 березня. Крім того, з наступного року проводити перерахунок пенсій військовослужбовцям, держслужбовцям та іншим категоріям пенсіонерів будуть на загальних умовах.

Людям, трудовий договір з якими розірвано в зв'язку зі змінами в організації виробництва і інших умов, будуть призначати пенсії за віком за півтора року до досягнення пенсійного віку. Достроково призначати пенсії також будуть батькам і матерям важкохворих рідкісним захворюванням дітей, якщо по цій хворобі не передбачено встановлення інвалідності.

ЗАзначимо, що з 1 січня 2021 року мінімальна українська пенсія складає 1769 грн. Підвищення пенсійних виплат в цьому році пройде в п'ять етапів.

Як повідомляв "Дом", з 1 січня 2021 року пенсії зросли на 400 грн — з 2000 до 2400 грн. Підвищені виплати отримали ті пенсіонери, яким більше 65 років і страховий стаж яких становить 30 років (для жінок) і 35 років (для чоловіків).

Прямий ефір