Конвенция о биологическом оружии и гибель Качиньских: 10 апреля в истории

Фото: kanaldim.tv

Зустрічаємо понеділок, 10 квітня, разом із "Ранком Вдома"! Про визначні події, міжнародні та українські свята, дні народження відомих людей дізнавайтеся у нашій традиційній рубриці "День в історії".

10 квітня 1937 року у селі Бережнівка Полтавської області народився засновник мануальної терапії Микола Касьян. Медичній справі він навчався у Харківському національному медичному університеті. Касьян володів унікальними лікувальними здібностями. Його методи використовуються майже у 20 країнах світу. На зустріч до лікаря приїздили навіть з закордону, зокрема й знаменитості. Його ім'я занесено до Книги рекордів Гіннеса, адже лише за один рік Микола Касьян вправив хребцеві диски більш як 41 тисячі пацієнтів.

Цього дня 1972 року була підписана Конвенція про заборону біологічної зброї — однієї з найбільш небезпечних і неконтрольованих. До цього часу у широкому розумінні її практично ніколи не використовували. Сьогодні підписантами документа є майже 200 держав світу, які зобов'язалися не розробляти, не виробляти і не накопичувати біологічну зброю. Україна також дотримується положень Конвенції.

Біологічна зброя базується на використанні біологічних агентів. Здебільшого — це особливо небезпечні бактерії й віруси, які викликають смертельні хвороби.

Відсутність механізму перевірок наявності біологічної зброї у різних країнах обмежує ефективність виконання положень Конвенції. Тож час від часу з'являється інформація, що деякі держави, такі як Росія, всупереч документу, продовжують працювати над її створенням.

Біологічну зброю можуть використовувати проти людей, тварин та рослин, адже поширення шкідливих агентів фактично не має кордонів.

10 квітня 2010 року польський урядовий літак Ту-154 зазнав авіакатастрофи поблизу російського Смоленська. Жертвами трагедії стали всі дев'яносто шість осіб, які перебували на борту. Серед них президентське подружжя Леха та Марії Качинських, високопоставлені чиновники, політики, представники духовенства.

Делегація прямувала до Катині для участі в меморіальних заходах, присвячених 70 роковинам масового розстрілу радянськими спецслужбами майже 22 тисяч польських військовополонених: офіцерів, поліціянтів, священнослужителів, чиновників та інтелігентів.

Спеціально урядова комісія Польщі довела, що авіатроща стала результатом дії РФ. Головна причина трагедії — вибух у лівому крилі літака, спричинений зовнішнім втручанням.

Більше про цей день в історії дивіться у матеріалі програми "Ранок Вдома"!

Прямой эфир