Книга для поціновувачів драйву та інтриги: розмова з авторкою психологічного трилера "Мені дуже шкода"

Яна Колодич. Скриншот: kanaldim.tv

Книга "Мені дуже шкода" буде цікава читачам, які шукають глибоких психологічних драм, а також тим, хто хоче осмислити процес прощення. "Мені дуже шкода" — це кримінальний трилер з заплутаним сюжетом, що не дозволить спокійно дочекатись кінця. Ця історія змусить не раз затамувати подих і переживати, тому її оцінять любителі драйву та інтриги, розповіла у "Ранку Вдома" авторка Яна Колодич. 

Ведучі — Лілія Ребрик та Костя Октябрський. 

— Розкажіть, будь ласка, звідки з'явилося бажання стати письменницею?  

— У мене не було переломного моменту. Нібито я живу спокійно, а потім буду письменниця. Ні. Я завжди або хотіла писати, або вже писала. В ранньому віці це були нотатки в зошитах, історії написані в блокнотах. Потім уже я почала писати в телефоні, дізналася, що можна десь публікуватися в інтернеті, почала більше читати, набувати свої письменницькі навички, потім отримувати фідбек від читачів, якось себе удосконалювати. Потім мене знайшло видавництво, і ось тепер тримаю свою книжку в руках.    

— Про що ваша книга "Мені дуже шкода"?    

— Це психологічний трилер з елементами дарк-роману про викрадення дівчини та її спробу вижити в цих небезпечних умовах. Також про події, які передували цьому. Книга зосереджена на аб'юзивних стосунках.    Взагалі реалістично виписати ось таких героїв дуже важко. 

— Де ви шукаєте натхнення? Чому саме такі образи?  Як виникла ідея? 

— Це планувалося як любовний роман, вийшов трилер. Це було натхненне такими історіями, які були дуже популярні в мої підліткові часи. Це історія кохання між поганим хлопцем та хорошою, або не дуже, дівчинкою. Ці їхні стосунки, були побудовані, в принципі, на насиллі психологічному, фізичному, сексуальному. Втім, потім все складалося добре. Вони одружуються, народжують дітей й тому подібне. Всі такі історії споживали, вони дуже популярні були, та й зараз доволі такі популярні. 

Мені хотілося написати таку любовну історію, якусь там драматичну, темну, щось дуже цікаве. Мій головний герой мав травматичне дитинство, але був готовий змінитися заради кохання. Я створила цей образ та зрозуміла що не зможу прописати для нього адекватну любовну лінію. Бо це не той персонаж, з яким можна будувати стосунки. Тоді в мене була письменницька криза, тому що мені довелося повністю відійти від першочергового плану. Я повністю переробила сюжет, персонажів трошки підтасувала, і ось в нас вийшов такий трилер. 

— На кого орієнтована книга? Хто ваш читач? 

— Мені здається, першочергово мої читачі – це люди, які підтримують сучасну українську літературу. Якщо людина не намагається тебе схвалити, то немає сенсу отримувати її схвалення. Отримувати коментарі типу: "Для дебюту зійде", не дуже приємно. Приємно, коли людина з інтересом ставиться до твоєї праці. Хоче підтримати українське, дізнатися про нових авторів.    

Щодо сюжету, то це книга для людей, яким подобається дізнаватися психологію персонажів, розбиратися в усіх їхніх травмах, причинах та наслідках їхніх дій. Для тих, кого приваблюють теми аб'юзивних стосунків, насилля в сім'ї. Це я зараз себе описую, бо я завжди не таке клюю. Також для тих, хто уміє розділяти добро і зло, коли вже всі рамки стерті. 

— Ви собі вимальовували цей фотопортрет вашого читача? Візуалізували? 

— Читача — ні. Насправді в мене була одна цільова аудиторія, а вже після того, як книга вийшла, то мені почали писати молоді люди. Потім надходили позитивні відгуки від значно старших людей, та навіть від підлітків. Це дуже приємно. 

— Ви створили навіть буктрейлер до вашої книги. Це такий коротенький відеоролик на кшталт трейлеру до фільму, тільки до книги. Це доволі цікавий прийом. Є відгуки від читачів?  

— Я створювала цей буктрейлер для публікацій в інтернеті. Тоді були позитивні відгуки, що буктрейлер просто бомба. Мені подобається сам концепт буктрейлерів, тому що це дозволяє візуалізувати просто там настрій та атмосферу книги.   

— Де та коли можна придбати книгу? 

— Книга доступна з 2 вересня у мережі та в книгарнях. У книгарнях КСД та на сайті їхньому — це 100%. Також можна придбати книгу з автографом у мене, через соцмережі.           

— Які плани на майбутнє?  

— Планую завершити переписувати мій попередній рукопис. Є кілька ідей, але я ще їх не анонсую, бо я не певна, чи буду їх реалізовувати.   

— Скільки часу у вас зайняло написання книги? Чи плануєте випдати провдоження історії?

— Якщо ми говоримо про час відтоді, як з'явилася ідея до моменту друку книги, то це сім років. Звісно, це не означає, що я сім років щодня писала. У мене тут дві сюжетні лінії, я писала їх по хронології. Щодо продовження, то я ще не вирішила. 

Також цікаві гості "Ранку Вдома":

Прямий ефір