Заснування Харківської політехніки та масові вбивства євреїв у Бабиному Яру — 27 вересня в історії 

Зустрічаємо п'ятницю, 27 вересня, з "Ранком Вдома"! Про визначні події, міжнародні та українські свята, дні народження відомих людей дізнавайтеся у нашій традиційній рубриці "День в історії".

27 вересня 1825 року розпочався рух першою пасажирською залізницею. Машиністом та конструктором потяга був англійський винахідник Джордж Стефенсон. За дві години він подолав відстань 19 кілометрів та перевіз 450 місцевих чиновників та багатіїв з англійського Дарлінгтона до Стоктона. Це була дивовижна подія, адже до цього потягами перевозили вугілля, тож першими пасажирськими вагонами стали перероблені вантажні вагонетки. Для комфорту в них встановили дерев'яні сидіння та застелили килими. 

Цього дня 1885 року заснували Харківську політехніку. Тоді навчальний заклад мав назву Харківський технологічний інститут. Головним його призначенням стала підготовка кадрів інженерних напрямів. Відкрили інститут саме у Харкові, адже це був один з найбільших індустріально-промислових центрів. На перший курс зарахували 125 студентів. Вони навчались на механічному та хімічному відділеннях. Нині Національний технічний університет — це найбільший навчальний центр на сході України. 

27 вересня 1937 року в американському містечку Альбіон свої двері прочинила перша у світі школа Санта-Клауса. Її заснував Чарльз Говард, один з найвідоміших різдвяних дідусів у США того часу. Чоловік вирішив навчити інших своїх методів роботи та підібрати помічників, оскільки не встигав із численними замовленнями. Школа працювала раз на рік, навчання тривало лише три дні. Нині такі школи працюють в усьому світі. У навчальному курсі "Акторська майстерність", "Дитяча психологія", а також "Історія Санта-Клауса та Різдва". 

"Всі євреї міста Києва та околиць повинні з'явитися в понеділок 29 вересня 1941 року на ріг вулиць Мельникової та Дегтярівської". Такі оголошення вперше з'явились на стінах будинків, окупованій німцями столиці України 27 вересня 1941. Загарбники стверджували, що після санітарної обробки всіх євреїв перевезуть до безпечного місця. Насправді людей зібрали разом, аби вбити. Лише за два дні в урочищі Бабин Яр німці розстріляли понад 30 000 євреїв. Масові вбивства тривали аж до звільнення Києва в листопаді 1943 року. За різними оцінками, за цей період розстріляли від 70 до 200 000 осіб. Бабин Яр став місцем найбільшого масового поховання жертв нацизму в Україні. 

Голлівудська актриса Гвінет Пелтроу святкує 52 день народження. За її плечима романи з найкрасивішими чоловіками, зокрема з Бредом Пітом й Беном Аффлеком, заснування власної компанії та вже майже 50 фільмів. Найвідоміший з них — романтична комедія "Закоханий Шекспір". За цю роботу Пелтроу відзначили одразу кількома трофеями — "Оскаром" та "Золотим глобусом". 

Більше про цей день в історії дивіться у матеріалі програми "Ранок Вдома".

Прямий ефір