Польща зобов'язала українців навчатися у місцевих школах — подробиці 

Українські школярі у Польщі. Скриншот: kanaldim.tv

Українських дітей-біженців у Польщі зобов'язали відвідувати місцеві школи. Якщо від початку повномасштабної війни українські діти могли відмовитися від навчання у польських школах, адже відвідували українські навчальні заклади онлайн, то зараз це обов'язкова опція. Мотивувати українців хочуть соціальними виплатами, йдеться у матеріалі "Ранку Вдома". 

Після року онлайн-навчання українські діти, які перебувають у Польщі через війну, тепер зобов'язані відвідувати місцеві школи. Сава Трипольський разом з мамою та старшою сестрою переїхали з Черкас до Польщі невдовзі після початку повномасштабного вторгнення. Нині хлопчику 7 років. Згідно з новим польським законом, він має навчатися у польській школі. 

"Я не боюся нової школи, адже в мене там з'являться друзі, буде весело. Там вчиться мій новий друг Барт, він вже в другому класі, а я в першому", — зізнався першокласник Сава Трипольський.  

Мама Сави — Оксана Трипольська, розповідає, що має багато українських друзів, котрі зараз живуть в Європі та США. Вони змушують своїх дітей навчатися у двох школах одночасно. 

"Ви ніколи не знаєте, яким буде майбутнє і які рішення доведеться ухвалювати для кожного випадку. Проте не я не впевнена, що відвідувати одночасно дві школи в різних країнах, гарна ідея", — вважає мама першокласника Оксана Трипольська.

Польський некомерційний центр громадянської освіти заявив, що дозвіл на онлайн-навчання мав сенс лише в умовах початкової кризи. Влада Польщі навіть не могла відстежити, чи справді українські діти відвідували дистанційні уроки. 

"У нашій системі була велика прогалина. Адже ми не знали, чи ходить дитина до української школи онлайн, чи, можливо, відвідує польську школу. Відтепер ми бачимо всіх українських дітей і навчальні заклади, де вони зареєстровані. Також вважаю хорошою ідеєю фінансову підтримку цих учнів", — каже заступник директора школи у Варшаві Кшиштоф Обребський. 

Уряд Польщі обіцяє щомісяця виплачувати українським родинам з дітьми шкільного віку соціальну допомогу у розмірі 800 злотих. 

"Уявіть, ці діти понад два роки перебували поза системою, без знання польської мови, без інтеграції з однолітками у суспільстві, з постійними переживаннями за свою країну, де точиться війна. У такому психологічному стані надзвичайно важко входити до великих класів і намагатися зрозуміти, що ж каже вчитель математики, географії чи історії", — каже представниця Польської спілки вчителів Урсула Возняк. 

Для українських дітей у польських школах запровадили спеціальні уроки української мови та навчають європейської інтеграції. Також додали заняття з польської мови. 

"Ми не знаємо, скільки українських сімей захочуть залишитися з нами довше. Можливо, назавжди. Тож ми дійсно прагнемо, аби ці діти здобували освіту, як і їхні польські однолітки. Діти без обов'язкового навчання. Ви розумієте, чим це може обернутися?", — резюмував прем'єр-міністр Польщі Дональд Туск. 

Від обов'язкового відвідування польських шкіл звільняються лише ті, хто вступив до 11 класів середньої школи в Україні. Міністерство освіти Польщі заявило, що ці діти не зможуть вчасно та якісно панувати навчальну програму з польської мови та культури, аби на належному рівні скласти іспити наприкінці навчального року.

Читайте також: Асистенти допомагатимуть українським учням: як Польща змінює підходи до освітнього процесу 

Прямий ефір