Прониклива сповідь тих, хто не мав наміру бути військовим — огляд книги "Битись не можна відступити" 

Книга "Битись не можна відступити" — це воєнна проза Павла Белянського, яка занурює у реальність жорстокої російсько-української війни. Це відверта й прониклива сповідь тих, хто не мав наміру бути військовим, але став на захист батьківщини із початком повномасштабного вторгнення Росії в Україну. Це історія про війну написана на війні. Де поставити кому у назві, спробував розібратись журналіст "Ранку Вдома" Дмитро Слівний.   

Книга "Битись не можна відступити" — це воєнна проза Павла "Паштета" Белянського написана на війні. Оповідь ведеться крізь призму власного досвіду "Паштета" — солдата-добровольця старшого стрільця окремого штурмового батальйону ЗСУ. 

"Коли "Паштет" писав у телефоні перші рядки, він, як і сам зізнався, не планував дожити до її друку. Книга дуже цікава. Потужна та емоційна насичена, легка і водночас глибока. Це історія про людей цивільних професій, які на початку повномасштабного вторгнення взяли в руки зброю, щоб захистити країну. Це й вчитель української мови з Кривого Рогу, майстер з установки вікон з Дніпра, бандит з Херсона, водій зерновоза із невеличкого Полтавського села, власниця кав'ярні на узбережжі Каховського водосховища, письменник з Києва, зварювальник з металургійного комбінату, автослюсар, колишній студент. Ніхто з них не планував ставати військовим", — пояснив журналіст Дмитро Слівний.

Читачі зможуть пройти разом з героями шлях від формування підрозділу до боїв з ворогом, перші штурми, визволені села та їхні мешканці. Тут можна дізнатися про суворий окопний побут, поранення та смерть, розчарування і втрати, крихке військове щастя, кінець минулого життя та початок нового.  

"Книжка автобіографічна і чесна, як і вся проза Белянського. Буде смішно, буде страшно, комусь прочитане може показатися незручним та занадто відвертим, але навряд когось залишить байдужим. Кому у назві поставить кожен сам, коли дочитає до кінця", — резюмував Дмитро Слівний. 

До слова, перший наклад книги "Битися не можна відступити" було знищено разом із ще понад 84 000  примірників книг українських видавництв під час атаки Росії на друкарню "Фактор-Друк" 23 травня 2024 року.

Читайте також: Новий погляд на класиків — огляд книги "Живі. Зрозуміти українську літературу"

Прямий ефір