Патент на грамофон, запуск ЧАЕС та чемпіонський титул Усика — 26 вересня в історії

Зустрічаємо четвер, 26 вересня, з "Ранком Вдома"! Про визначні події, міжнародні та українські свята, дні народження відомих людей дізнавайтеся у нашій традиційній рубриці "День в історії".

26 вересня 1887 року американський винахідник Еміль Берлінер запатентував грамофон. Це була перша система запису звуку не на циліндрі, а на пласкому диску у платівці. Мелодію наносили поперечно, що дозволяло зменшити її спотворення в десятки разів. Звук був не тільки чистішим, але й гучнішим, а через чверть століття конкуренцію пристрою склав компактний патефон.

64 роки тому в Чикаго відбулись перші в історії телевізійні дебати кандидатів у президенти. Тоді дискутували республіканець Річард Ніксон та демократ Джон Кеннеді. Зустріч тривала 60 хвилин. Кеннеді мав впевнений та спокійний вигляд, а от Ніксон стомлений та нервовий. Після першого туру дебатів рейтинг Кеннеді зріс і зрештою він виграв вибори. Дебати кандидатів на пост очільника США тоді подивилися 66 мільйонів американців.

26 вересня 1977 року на території України з'явилась перша атомна електростанція. У роботу запустили Чорнобильську АЕС. Вже через два роки на ній сталася перша аварія. Найбільша ж техногенна катастрофа в історії людства трапилось тут 1986 року. Тоді до навколишнього середовища потрапило майже в 400 разів більше радіоактивних речовин, ніж після вибуху атомної бомби, що знищила Хіросіму. Нині електростанція не працює.

Цього дня 1995 року Україна стала членом Ради Європи. Рішення у Страсбурзі ухвалила парламентська асамблея організації. Про бажання вступити до Ради Європи Київ заявив ще 1992-го. Того року Україна отримала статус спеціального гостя. Потім провели правову експертизу Української Конституції, адже головна умова вступу — дотримання принципів верховенства права. Вже за три роки Україна стала 37-ю державою, з чого увійшла до Ради Європи. Набувши членства, наша країна узяла на себе низку зобов'язань щодо реформування чинного законодавства на базі норм і стандартів Ради Європи.

У ніч проти 26 вересня 2021 року вітчизняний боксер Олександр Усик переміг Ентоні Джошуа та повернув чотири чемпіонські пояси у надважкій вазі. Ті, які британець раніше відібрав у Володимира Кличка. 12-раундовий бій у Лондоні завершився перемогою Усика за одностайним рішенням суддів. Наразі українець нездоланний на професійному ринзі. На його рахунку 22 перемоги у 22 поєдинках.

Прямий ефір