Як вберегти здоров'я кишківника — поради фахівців

Їжа для здорового кишківника. Скриншот: kanaldim.tv

Вчені кажуть, що кишківник — це другий мозок, де народжуються емоції. Він має власну нервову систему, а також у ньому живуть трильйони різних бактерій. Здоровий кишківник — основа здоров'я майже всього організму. Тому про нього варто добре дбати, йдеться у матеріалі "Ранку Вдома".

Кишківник — це наш другий мозок, де народжуються емоції, кажуть вчені. Він має власну нервову систему, яка складається з великої кількості нейронів та допоміжних клітин. Крім того, в кишківнику живуть трильйони різноманітних бактерій, більшість з яких корисні для нашого організму. Аби вони почувалися добре, про них треба дбати.

"Дійсно, здоровий кишківник — це основа здоров'я майже всього організму. Майже 90% імунітету людини ховається в кишківнику і залежить саме від нормальної роботи кишківника", — пояснив завідувач хірургічного відділення приватної клініки Ігор Ігнатов.

Міцний імунітет — це не лише захист від ковіду та грипу, а й інших хвороб, зокрема від деяких видів онкології, підкреслюють фахівці. Як підтримати здоров'я кишківника?

"Для нормальної роботи кишківника потрібно його навантажувати. Кишківнику треба щось рухати. Якщо він пустий, кишківник буде собі стояти й працювати впівсили", — додає лікар.

Змусити кишківник запрацювати може рослина-клітковина, яку містять злаки, бобові горіхи, овочі та фрукти. Корисними будуть яблука, банани, броколі, шпинат, авокадо, цілозернові крупи, нут, сочевиця, квасоля та горох. Медики радять вживати щодня по 50 грамів клітковини.

"Другий фактор — фізична активність. Навіть пішохідні прогулянки. Не йде мову про те, що він має бути якимось видатним спортсменом і ставити світові рекорди. Навіть коли людина просто йде, кишківник рухається разом з людиною і більш активно працює", — провадить Ігор Ігнатов.

Сприяє нормальній роботі кишківника здорова мікрофлора. Варто пам'ятати, збалансоване харчування позитивно впливає на процес травлення, а шкідлива їжа пригнічує роботу корисних бактерій і перетворює їх на патогенні мікроорганізми.

"Для нормальної роботи кишківника повинні бути молочнокислі лактобактерії, які живуть в симбіозі з людиною. Ми всі звикли, що з бактеріями треба боротися, але тут навпаки. Це ті бактерії, без яких людський організм нормально функціонувати не може", — додає медик.

Пробіотики підтримують імунітети та допомагають засвоювати важливі речовини, вуглеводи, жирні кислоти та вітаміни. Людський організм самостійно молочнокислих бактерій не виробляє. Їх потрібно вживати разом з їжею або купувати у вигляді добавок. Таких препаратів достатньо на фармацевтичному ринку України.

Крім того, слід вести здоровий спосіб життя і не займатися самолікуванням. Тоді не буде закрепів чи важких станів.

"Починаючи з запальних захворювань, виразкових захворювань кишківника, особливо товстого. Це не специфічний виразковий коліт, це хвороба крона. Досить часто проблема людей певного віку, коли в них створюються дивертикули. Тобто це мішкоподібне випинання на стінці кишківника", — резюмував Ігор Ігнатов.

Варто турбуватись про здоров'я не лише тоді, коли вже починає щось боліти, а щодня. Намагайтесь харчуватися корисною їжею, уникайте штучних підсолоджувачів, швидкоїжі, шкідливого жиру і надмірного вживання солі. Це тригери, здатні посіяти хаос у кишковій мікрофлорі. Пийте достатньо води та контролюйте рівень стресу, і тоді ваш кишківник працюватиме добре, а разом з ним і ви почуватиметесь здоровішими та щасливішими.

Читайте також: Суперфуд і національна панацея: чим корисний гарбуз і як його вживати

Прямий ефір