Соціальна акторська школа "Фенікс": про новий підхід до творчості розповіли продюсер Олекса Гладушевський та актор Олександр Єгоров

Олекса Гладушевський та Олександр Єгоров. Скриншот: kanaldim.tv

Акторська школа "Фенікс" створена з метою розвитку творчого потенціалу українців. Кого запрошують на навчання, хто викладає у школі та яким буде другий набір в "Ранку Вдома" розповіли продюсер Олекса Гладушевський та актор Олександр Єгоров.

Ведучі — Лілія Ребрик та Костя Октябрський.

Відразу хочеться запитати, де і як ви познайомилися?

Єгоров: Нас познайомила Оля Сумська на фестивалі глядацького кіно Миколайчук OPEN у 2022 році. Фестиваль заснував Олексій. У нашій школі це вже другий набір. Думаю, що наша співпраця з Олексієм під час цього курсу матиме хороші плоди, які ми зможемо презентувати українцям уже незабаром.

— У кого виникла ця ідея? Хто був ініціатором?

Гладушевський: Це проєкт Олександра. Я просто як кіномитець, як людина, яка дивляться за різними цікавими школами, де можна побачити молодих акторок та акторів, щоб відстежувати розвиток молодіжної сфери. Я був спостерігачем. Втім, цього року Олександр запропонував мені співпрацю. Мені цей проєкт імпонує.

— Як виникла ідея створення соціальної акторської школи "Фенікс"? Чому саме така назва?

Єгоров: Напевно більше не надихнула, а розчарувала. Розчарувала приватна творча освіта. Захотілося зробити щось таке, щоб молоді актори, режисери змінили свій погляд і ставлення до різноманітних приватних творчих платформ. Ми хотіли показати, що такі проєкти чи платформи, можуть навчати, давати щось корисне. Тобто хочеться вивести приватну творчу освіту на інший рівень, якого Україна ще не бачила.

— Ваша школа є соціальною?

Єгоров: Так, наша школа є соціальною. Минулого року на курсі вчилися переселенці, діти героїв, самі військовослужбовці, які прийшли до нас з фронту. Для військових це була соціалізація через культуру. Я цим пишаюся. 

Пишаюся, тому що ці люди не мали стосунку до акторської діяльності, але наразі багато наших випускників стали акторами, які продовжують зніматися. На той момент це були люди віком від 18 до 24 років. Цього року ми набираємо людей від 18 до 39 років.

— Тобто навіть людина, яка вже має певну професію, може прийти до вас на навчання?

Єгоров: Цього року в нас багато випускників університетів культури та Карпенка-Карого. Тобто це вже професійні актори, які отримали спеціальність, але розуміють, що їм чогось не вистачає для кар'єрного росту. Це як підвищення кваліфікації.

— Ви сказали, що це вже другий набір. Розкажіть, будь ласка, про досягнення першого набору. Можливо ваші випускники встигли знятися у відомих проєктах?

Єгоров: Один з наших студентів знявся якраз в другому сезоні легендарного, я вважаю, українського серіалу "Кава з кардамоном". Одна дівчинка, яка зовсім не мала ніякого досвіду, переселенка з Миколаївської області, стала обличчям відомих українських брендів, які працюють з моменту незалежності України. При цьому у неї не було досвіду.

Також вона почала зніматися на міжнародному рівні. Її запрошувала компанія, яка розробляє продукти з Apple. Я вважаю, що для неї навчання на платформі стало потужним поштовхом. Тепер її знають чи не всі кастинг-директори. До речі, попри зайнятість вона пішла до нас на другий курс. Бо знає, що у нас потужна навчальна база. Головним режисером та куратором цього курсу стане Олекса Гладушевський. Це потужно.

— Олексо, розкажіть детальніше про вашу роль у проєкті?

Гладушевський: Мене запросили як керівника курсу. Завжди на таких курсах є головний. Він чи вона несе велику відповідальність, тому що саме керівник та головний режисер протягом курсу готує випускну виставу. Це те, чим курс закінчиться.

Театральна режисура, якою я почав займатися на початку повномасштабного вторгнення, стала для мене відкриттям. В мене вже вийшло три повноцінні вистави в трьох крутих театрах: "Золоті ворота", "Малий театр", "Театр драматургів". Я продовжую, зараз готую нові проєкти.

Раніше я мав стосунок до однієї освітньої програми, де вчилися робити короткий метр. Тут все інакше. Мені хотілося б, щоб на курсі були люди з базовими навичками та чітким усвідомленням того, для чого вони йдуть на цей курс. Якщо навіть не має навичок, то щоб це було якось яскраво виражено в здібностях. Бо талант інколи буває прихованим. Розкрити його допоможуть викладачі.

— Скільки триватиме курс? Хто викладатиме?

Єгоров: Курс триває шість місяців. Це дуже плідна робота, тому що працюємо дуже швидко, але працюємо на якісний результат. Я вважаю, що наша команда одна з найкращих в столиці. Ірина Бондаренко викладає техніку мовлення. Юлія Павлова та Сергій Ревуцький викладають роботу в кадрі та будуть знімати короткометражні фільми, які ми хочемо подавати на українські та закордонні кінофестивалі для того, щоб розповідати про різноманітні соціальні теми людям за кордоном. Також багато інших фахівців.

Це і Леся Островська. Для мене вона геніальний майстер, що зможе допомогти розкрити свої акторські навички, розбиратись з роллю, з героєм, розкривати його повністю. Це і Анастасія Завадська, яка буде викладати вокал. В'ячеслав Хостікоєв, який буде викладати напрямок дубляжу. Ми зараз вже на кінцевому етапі щодо співпраці з театром Франка. Зокрема, на базі театру плануємо відкривати навчальну лабораторію.

В цьому році ми почали співпрацювати з міжнародним продакшеном Amo Pictures. Вони дуже круті. Вважаю, що вони зможуть надати акторам потрібні знання та навички, які знадобляться для того, щоб потрапити на європейський та американський кіноринок. Бо на сьогодні в Україні мало хто зможе поділитися таким досвідом та навчати, бо мало хто співпрацює з Європою та США. Тож це буде дуже цікаве партнерство.

— Олексо, чи плануєте ви брати до себе в проєкти студентів школи "Фенікс"?

Гладушевський: Фактично в усіх моїх незалежних театральних проєктах працює молодь. П'єса "Зелені коридори" Наталки Ворожбит, яку ми поставили у театрі на Подолі, яскравий цьому приклад.

Я дуже багато працюю в цьому напрямку. Ходжу на спеціальні покази, на екзаменаційні здачі вистав в Карпенка-Карого та в заклади культури. Слідкую за тим, що відбувається. Зараз ми нарешті вигнали російських акторів з багатьох проєктів, тож нам потрібно багато українських акторів. Зараз в проєкти залучені відомі вітчизняні актори та акторки, але треба слідкувати й за новими талантами. Я люблю робити зірок.

Звісно, робота з трупами відомих театрів приносить мені задоволення. Одного разу була роль на яку не змогли знайти актора. Я запропонував хлопця з освітнього проєкту, якого вже залучав до "Зелених коридорів". Театр залучив його до гри. Цей хлопець виправдав сподівання. Зараз він зайшов у нову виставу та виконує одну з головних ролей.

Також цікаві гості "Ранку Вдома":

Прямий ефір