В Україні планують підвищувати податки та військовий збір — коментарі експертів

Засідання Верховної Ради України. Скриншот: kanaldim.tv

Верховна Рада у першому читанні проголосувала за підвищення податків. Зокрема, військовий збір може зрости з 1,5 до 5%. Також зростуть податки для першої та другої груп ФОП. Детальніше про те, хто і чому платитиме більше та куди спрямують додаткові кошти, дізнавайтеся у матеріалі "Ранку Вдома". 

Вісім років гібридної війни. Понад два з половиною триває повномасштабна війна на виснаження. Виснаження людей, ресурсів і економік. Велика війна — це про великі гроші, виробництва, логістику, навчання людей та, зрештою, утримання армії. Цих коштів у бюджеті бракує.

"Нам необхідно додаткових 500 мільярдів гривень саме на покриття видатків по сектору безпеки оборони.  В першу чергу, це для нашої армії й для заробітних плат військовослужбовців. Жодна зовнішня допомога від наших партнерів не може бути спрямована на безпеку й оборону. Тому є критична необхідність пошуку цих коштів саме всередині нашої країни", — пояснила народна депутатка Леся Забуранна.

Зокрема, підвищили акциз на пальне, плюс 14% на бензин та 27% на дизель. Ще одна можливість збільшити прибутки — контроль за тіньовим сектором, адже країна недоотримує десятки мільярдів. 

"Ми втрачаємо великі кошти у тіньовому секторі, майже 25 мільярдів гривень на тютюні, 10 — на пальному, 10 — на алкоголі. Всі ці питання потрібно розв'язувати комплексно", — вважає народна депутатка. 

Це абсолютно справедливі пропозиції над якими працює уряд, додав народний депутат Дмитро Наталуха. 

"Щодо реформи митниці, щодо детінізації підакцизних товарів,  наприклад, це абсолютно справедливі пропозиції. Уряд працює наразі в цьому напрямку", — коментує народний депутат Дмитро Наталуха. 

Ще одне напрацювання — закон про підняття військового збору до 5%. 

"Збільшення податків під час війни, на жаль, це достатньо очікуваний крок. Тепер роботодавцям доведеться сплачувати за своїх працівників військовий збір. Очікується збільшення доходів до бюджету орієнтовно на 135 млрд гривень за рік. Відповідно, ці гроші спрямують на сили оборони", — додав нардеп.

Фінансова допомога від західних партнерів йде на соціалку та покриття боргів. Видатки на українську оборону країни ЄС фінансувати не можуть. Тож потрібні додаткові ресурси. 

"Встановлюється ставка податку на прибуток тих самих банків, для прикладу, за три квартали 2024 року це 50%. Так само збільшується податок на прибуток у фінансових компаніях до 25%. Йдеться не лише про звичайних громадян, а й про ті бізнеси й підприємства, які отримували надприбутки під час війни", —  резюмував народний депутат Дмитро Наталуха. 

Та й загалом бізнес більше віддаватиме. В законі йдеться про підвищення податків для фізичних осіб-підприємців. Все залежатиме від групи, тобто грошового обігу. 

"Перша і друга групи будуть сплачувати тепер 10% від мінімальної заробітної плати, це близько 800 гривень на місяць. Третя група — 1% від обороту. Відповідно, як я вже зазначила, на ряд операцій, таких як купівля металів дорогоцінних, автомобільний зв'язок, купівля автомобіля — 15% при реєстрації", — додає народна депутатка Леся Забуранна. 

Ще одне можливе джерело наповнення бюджету — заморожені російські активи в ЄС та США. Мова про додаткові 50 мільярдів гривень в бюджет. Нині тривають перемовини з західними партнерами.

Читайте також: На що витратити національний кешбек та як його декларувати — роз'яснення інвесторки

Прямий ефір