Що потрібно знати про карткові ліміти для українців за кордоном — роз'яснення експертки 

Юлія Баткалова. Скриншот: kanaldim.tv

У складні часи дуже важливо вміти раціонально витрачати свої кошти. Також потрібно враховувати ліміти, які встановлює Нацбанк для користування українськими картками за кордоном. Дізнавайтеся деталі та підказки від фінансової експертки "Ранку Вдома" Юлії Баткалової.

Ведучі — Лілія Ребрик та Костя Октябрський.  

— З чим пов'язані ліміти на проведення фінансових операцій за кордоном? 

— Від початку повномасштабної війни ліміти встановили для того, щоб українці масово не вивозили кошти за кордон. Це обмеження примусове від Національного банку України для того, щоб економіка країни встояла. Аби не було вагомого відтоку фізичних грошей, зокрема, гривні. Бо для нас це дуже важливо. На щастя з часом ці ліміти збільшують. Тобто Нацбанк пом'якшує обмеження. Сподіваємося, що після перемоги ці ліміти знімуть. Тоді можна буде спокійно знімати готівку за кордоном без лімітів. Звісно йдеться й про зняття лімітів на картковий розрахунок. 

— Ліміти діють в усіх країнах світу? 

— Ці ліміти в будь-якому випадку ставить для нас банк емітент. Самі ліміти встановив Національний банк України для всіх карток, які випустили на території України. 

— Тобто ліміти стосуються абсолютно всіх фінансових онлайн-операцій? 

— Абсолютно всіх, не тільки онлайн. У нас є ліміти на зняття готівки. Вони залежать від того, в якій валюті емітована картка. Наприклад, якщо у нас гривнева картка, то ми можемо зняти за кордоном не більше ніж 12 500 гривень на тиждень. Це ліміт саме для гривневих карток. 

Якщо нам потрібно з гривневих карток розрахуватись в торговельній мережі за кордоном, або навіть якщо ми знаходимося в Україні й хочемо розрахуватись на міжнародних сайтах, то ми маємо ліміт у 100 000 гривень на один місяць на гривневій картці. Цей ліміт оновлюється щомісяця 1 числа. Саме тому нам не завжди комфортно з гривневими картками за кордоном. Особливо якщо ми хочемо придбати щось досить коштовне на міжнародних сайтах, наприклад. 

Для цього ми можемо використовувати валютні картки. Тобто картки наших українських банків, на яку ми кладемо іноземну валюту. Там вже цікавіші ліміти й набагато комфортніші.  

— Такі ліміти діють для всіх категорій громадян України чи є винятки? 

— Вони діють абсолютно для всіх категорій громадян. Це не залежить від посади. Лише від того, яку картку банк емітував, тобто випустив. Якщо говорити про валютні картки, нам набагато комфортніше з ними подорожувати. Наприклад, з валютної української картки за кордоном ми можемо зняти 100 000 гривень за день. З гривневої картки — лише 12 500 на тиждень.

Тобто набагато комфортніше користуватися валютною карткою. Це дуже зручно, якщо нам потрібно щось купити в торговельній точці за кордоном, чи оплатити товар на закордонному сайті перебуваючи при цьому в Україні. Там взагалі обмежень немає від Національного банку. Потрібно, буде підняти ліміт, бо його встановляє банк з метою безпеки, якщо на рахунку велика сума.  

— Зараз динаміка обнадійлива. Тобто ліміти збільшують? 

— Так, на щастя, ліміти збільшують. Якщо нам потрібно поповнювати валютну картку, ми можемо зробити це різними способами. Можемо, наприклад, купувати валюту безготівково. Тобто конвертувати гривню на валютну картку. Щомісяця можна обмінювати до 50 000 гривень. Це перший варіант, досить зручний.  

Другий варіант, наприклад, купити валюту на 200 000 гривень через валютний депозит. Втім, треба розуміти, що ми три місяці не будемо мати доступу до цих грошей. 

Є ще один варіант. Купити готівкову валюту та покласти її на рахунок в банку. Як правило, це буде без комісії, тому це досить зручно. Єдиний нюанс, якщо ви поповните рахунок на понад 400 000 гривень, то вас запитають про походження грошей. Тобто банк обов'язково буде проводити внутрішній фінансовий моніторинг та попросить назвати джерело походження цих коштів.   

— Що робити, якщо людина не може підтвердити походження коштів? Класти меншу суму чи розподілити цю суму між двома фінансовими установами?   

— Наприклад, людина колись отримала спадщину та не декларували її, це була фізична валюта, або щось продала за фізичну валюту, то їй буде складно довести походження цих коштів. Тому дійсно ми можемо використовувати різні банківські установи. Тобто ми розуміємо, що всі ці ліміти діють на одну особу в одному банку. 

Втім, ми можемо використовувати майже всі картки, емітовані в різних банках на території України. Тобто можемо поповнювати кілька різних банківських рахунків та виїжджати за кордон, якщо нам треба там купити якусь дорогу річ. 

Знаю випадки, коли волонтери не могли скористатися коштами для купівлі авто військовим через ліміти. Тож вони використовували варіант з кількома картками. Тобто це легально.   

Єдиний важливий момент — комісії за те, що ви будете знімати готівку за кордоном або розраховуватись за кордоном. Бо різні банки по-різному працюють. Десь може бути комісія 0,5%, а десь 2 чи 3%. Тому дуже важливо перед тим, як планувати цей розрахунок з цієї карти, подивитися, який буде ліміт для того, щоб не переплачувати.

Читайте також: Кредити на альтернативні джерела енергії: фінансова експертка пояснила, як їх отримати та в чому їх вигода

Прямий ефір