Перше успішне переливання крові та авіакатастрофа під Чугуєвом — 25 вересня в історії 

Зустрічаємо середу, 25 вересня, з "Ранком Вдома"! Про визначні події, міжнародні та українські свята, дні народження відомих людей дізнавайтеся у нашій традиційній рубриці "День в історії".

25 вересня 1789 року у США ухвалили Біль про права. Це неофіційна назва перших десятьох поправок до Конституції, що закріплюють основні права людини, такі як недоторканість життя і майна, свобода совісті, слова та друку, зборів і носіння зброї. Американці прагнули побудувати нову демократичну країну без притаманних Європі монархічних традицій та владних зловживань. Закріплені у США права людини згодом стали одним із джерел сучасного міжнародного права. 

Цього дня 1818 року здійснили перше успішне переливання крові. Англійський лікар Джеймс Бландел врятував пацієнтку з післяпологовою кровотечею. Донором став її чоловік. За допомогою шприца були перелиті 150 міліграмів крові. Продовж наступних п'яти років Бландел провів іще 10 трансфузій, половина з яких були успішними. Відтоді переливання крові стало надзвичайно важливим методом у медицині, що рятує та покращує якість життя. 

25 вересня 1926 року американський промисловець Генрі Форд запровадив на своїх заводах 40-годинний робочий тиждень, тобто п'ять днів по вісім годин. Це був революційний крок, адже до цього робочий день тривав 12 і навіть 16 годин. Скоротивши його, Форд намагався підвищити продуктивність та водночас покращити умови праці. Йому це вдалося. Запровадження Фордом восьмигодинної зміни стало прикладом для інших підприємств та початком формування сучасного трудового права.

32 роки тому у Німеччині відкрили канал Рейн-Майн-Дунай, який з'єднав Чорне та Північне моря. Через складні інженерні й географічні умови будівництво водного шляху завдовжки 170 кілометрів тривало кілька десятиліть. Були витрачені понад 2 мільярди євро. Канал Рейн-Майн-Дунай є важливою транспортною артерією, адже сприяє розвитку міжнародної торгівлі та туризму, а також зменшує навантаження на автомобільний і залізничний транспорт. 

25 вересня 2020 року під Чугуєвом розбився військовий літак з курсантами. Ан-26, який здійснював плановий навчальний політ, зазнав аварії під час заходу на посадку. На борту перебували 27 осіб, 7 членів екіпажу та 20 курсантів Харківського національного університету повітряних сил. Вижив тільки один. За фактом катастрофи відкрили кримінальне провадження. Згідно з версією слідства, однією з причин трагедії став дозвіл на польоти конвеєрним способом. 

Більше про цей день в історії дивіться у матеріалі програми "Ранок Вдома".

Прямий ефір