"Справжня еліта і України, і Америки": Кирило Стеценко поділився спогадами про зустріч із Квіткою Цісик

Кирило Стеценко. Фото: kanaldim.tv

На початку 1991 року український скрипаль Кирило Стеценко взяв інтерв'ю у легендарної співачки Квітки Цісик. Заради здійснення цієї мрії український музикант поїхав у США та чекав пів року на відповідь співачки. Про це інтерв'ю він розказав у програмі "Точка опори" на телеканалі "Дім".

"Багато років я працював у мас-медіа. У 1989 році ми успішно закінчили фестиваль "Червона рута", який відкрив величезні перспективи. Десь через пів року мені зателефонувала тітка з Міннеаполісу з пропозицією: "Не хочеш приїхати до Америки? Я куплю тобі квиток, а ти зробиш візу". Звісно, я хотів. Мені вдалося зробити візу, я їздив до Москви. Я не вірив, хоча думав, що може і вдасться проскочити, бо була "перебудова" Горбачова", — поділився спогадами Стеценко.

Улітку 1990­ року Кирило Стеценко приїхав у США. Серед його мрій і планів було познайомитися зі Стінгом, Аретою Франклін і ­Квіткою Цісик. 

"Я був переконаний, що зможу познайомитися з усіма зірками першої величини у поп і рок-музиці: з Аретою Франклін, зі Стінгом і з Квіткою Цісик у першу чергу. Моїм головним бажанням було підбадьорити її і сказати, наскільки її праця важлива і наскільки змінює історію. Більше мені від неї нічого не було потрібно. Я знайшов контакти", — розповів він.

Скрипаль дістав телефон легендарної Цісик, але протягом місяця розмовляв лише з автовідповідачем. Стеценко пояснив, чому хоче зустрітися, і розповів, що він є онуком Кирила Стеценка, музику якого в Америці краще знали, ніж в Україні. Відповідь він отримав аж за пів року. Як виявилося, Квітка Цісик саме народила сина Едварда-Володимира.

Інтерв'ю відбулося на Мангеттені в одній із найкращих студій звукозапису, що належала чоловіку Квітки — Едварду Раковічу. За два дні до того запису у студії працювали Шон Леннон і Йоко Оно над кліпом Give Peace a Chance. Під час розмови на руках у співачки був її тримісячний син.

"Вона підтвердила всі мої фантастичні уявлення і враження від першого прослуховування її диску на початку 1980-х років у Львові. Вона виявилася такою, якою я її і уявляв: крихітна пташечка, дуже затишна, ніжна, але швидка, дотепна і доброзичлива. Не було жодних труднощів у спілкуванні. Я вибачався за те, що, можливо, мучу цим інтерв'ю, поки дитина плаче в неї на руках. Дивовижна жінка! Чесна, скромна, шляхетна. Справжня еліта і України, і Америки", — розповів Стеценко.

Кирило Стеценко — український скрипаль, композитор, культуролог, педагог, народний артист України (2020). Професор Академії мистецтв імені Павла Чубинського, Київського національного університету імені Тараса Шевченка та Національної музичної академії України. Має орден "За заслуги" ІІІ ступеня та "народну Шевченківську премію". 

Як скрипаль зіграв понад 2000 сольних концертів. Син скрипаля, педагога, одного із засновників Української скрипкової школи Вадима Стеценка і онук видатного скрипаля Кирила Стеценка, який був одним із засновників Республіканської капели УНР. Має сина, доньку та онука.

Читайте також

Прямий ефір