Як автоматичний дефібрилятор допомагає врятувати життя — домедична допомога

Наталя Бойко. Скриншот: kanaldim.tv

У порятунку життя і на фронті, і далеко від нього завжди важливе надання першої допомоги. Адже дуже часто вирішальними можуть стати навіть не хвилини, а секунди. Тому щовівторка під керівництвом інструкторів FAST ми вчимося надавати домедичну допомогу. Цього разу у "Ранку Вдома" разом із Наталією Бойко будемо з'ясовувати, як правильно користуватися автоматичним дефібрилятором.   

Ведучі — Лілія Ребрик та Костя Октябрський.  

— Що таке АЗД? 

— АЗД — це автоматичний зовнішній дефібрилятор. Це такий спеціальний пристрій, який допомагає робити реанімацію більш ефективною. Взагалі використання АЗД збільшує шанси на порятунок постраждалого від 50 до 70%. Він не заміняє саму нашу класичну реанімацію.  Тобто ми будемо натискати, робити штучне дихання, але додатково будемо використовувати автоматичний зовнішній дефібрилятор. 

— Чи правда, що АЗД запускає серце? 

— Ні, автоматичний зовнішній дефібрилятор зупиняє серце. В нього дуже-дуже проста місія. Він автоматичний і дуже розумний. Він шукає хаотичні скорочення, фібриляції. 

Річ у тому, що коли в людини стається раптова зупинка серця, є такі випадки, коли серце не зупиняється повністю, але його ритм не є ефективним. Тобто воно не ганяє кров по організму. Ці хаотичні скорочення, фібриляції шлуночків не є ефективними та заважають нам робити натиски. 

Дефібрилятор за допомогою ось цього розряду прибирає цю фібриляцію. Спочатку її знаходить, і якщо знаходить, то прибирає. Таким чином, умовно, ми зупиняємо серце для того, щоб компресії були ефективними.  

— В яких ситуаціях потрібен АЗД?

— Використання АЗД потрібно у всіх випадках, коли є зупинка серця. Тобто, якщо ми говоримо про реанімацію, коли є зупинка серця, то нам потрібно робити компресії, штучне дихання. У такому випадку 100% треба використовувати АЗД. 

Добре буде, коли дефібрилятори встановлять в громадських місцях. Ми зараз йдемо до цього. У нас дефібрилятори є на кожній станції метро в Києві та в Харкові, є на залізничних вокзалах та навіть в торговельних центрах. Дуже багато бізнесів закуповує для себе АЗД. Це добре, бо автоматичний зовнішній дефібрилятор, може використовувати будь-яка людина, без особливої підготовки та медичної освіти. 

— Втім, коли ти панікуєш, то не завжди можеш зібратися з думками й правильно скористатися автоматичним зовнішнім дефібрилятором.    

— АЗД дуже прості у використанні. Людина, яка уважно зараз нас послухає, зможе ним скористатися. Сам дефібрилятор оснащений голосовими підказками. Наприклад, перше, що ви почуєте, це: "Наліпіть електроди на оголену грудну клітку пацієнта. Під'єднайте роз'єм електродів до миготливого світлового індикатора". Він буде постійно повторювати цю інформацію, поки ми це не зробимо. Тобто АЗД постійно коригуватиме наші дії. 

Сам дефібрилятор — це апарат, в якому є акумулятор. Додатково є ось такі електроди. На кожному електроді намальовано, куди його треба кріпити. Кріпити електроди треба зліва під ключицею та справа на боковий м'яз. Це класичне розташування. Кріпити електроди потрібно у вертикальній проєкції.         

Взагалі, європейська рада реанімації та українська ради реанімації намагаються дійти загального стандарту для того, щоб допомога всюди була уніфікованою. Саме тому всі девайси в Україні мають голосові підказки українською. Звісно, на них є маркування, яке дозволяє зрозуміти, що треба зробити. 

Краще пройти елементарне навчання, бо, наприклад, електроди не можна клеїти на мокру грудну клітку. У такому випадку розряд пройде через поверхню й постраждалий отримає опіки. Не можна клеїти дефібрилятор на прикраси чи пірсинг. Якщо на грудній клітці багато волосся, то тоді наклеїти електроди складно. В деяких АЗД є маленький станочок, щоб поголити частину тіла, на яку треба клеїти електроди. До речі, не можна клеїти їх на соски, бо це травматично. Може статися опік. 

Після цього сам АЗД буде проводити аналіз серцевого ритму. Він шукає оці хаотичні скорочення, шукає фібриляції та каже: "Я рекомендую розгляд". Не знайшов скорочень, то скаже: "Продовжуйте реанімацію, але розряд не рекомендовано". 

Цікаво, що цей девайс є безпечним навіть для людей, в яких немає зупинки серця. Він проведе аналіз серцевого ритму і скаже, що розряд вам не рекомендовано. Просто тому, що ви жива людина, в якої нормальний серцевий ритм.         

— Яка напруга в АЗД?

— Напруга від 160 до 200 джоулів. Це оптимальна напруга, яку вивели за роки досліджень. Тобто зараз він максимально безпечний. Дефібрилятор буде самостійно видавати розряд. Тобто дефібрилятор автоматизований повністю.     

— Якщо людина неправильно наклеїла електроди, їх потрібно переклеїти? 

— Дійсно, людина може переплутати ліво-право. Це не страшно, трішки менше буде ефективність самого розгляду, але переклеювати електроди не треба, бо ми витрачаємо час. Натомість нам потрібно якомога швидше почати робити реанімацію. Це по-перше. 

По-друге, на кожному електроді є липка основа. Вона теж є провідникомЯкщо ви переклеїте електроди, то ця основа не буде давати потрібного ефекту. 

Перед тим як розпочинати реанімацію, пам'ятаймо, про особисту безпеку. Одягаємо рукавички та намагаємося встановити контакт з постраждалим. Як тільки розуміємо, що він без свідомості, перевіряємо дихання. Підіймаємо підборіддя вищого носа. Рахуємо 501, 502, 503, тобто 10 секунд та перевіряємо, чи постраждалий дихає. 

Якщо він зробив нуль або один подих, розуміємо, що йому потрібна реанімація. Ми починаємо робити компресії. На глибину 6-7 сантиметрів. Якщо це дитина, то глибина менша. Потім просимо про допомогу. Зокрема, подати дефібрилятор. Коли людина дає вам АЗД, ви просите допомогти з компресіями. Тобто інша людина починає качати грудну клітку, поки ви починаєте працювати з дефібрилятором.              

— Тут важливо не зупинятися, правильно? 

— Абсолютно правильно. Поки помічник викликає швидку, шукає АЗД, одягає рукавички, ви, як перший рятівник будете робити компресії. Бо компресії є в пріоритеті. Наша з вами задача — це підтримувати рівень кисню, який буде поступати до головного мозку. Таким чином ми дамо шанс на порятунок. Коли першого рятівника заміняє другий, то цей процес повинен відбуватися на рахунок 3. Тобто дуже швидко. В цілому пауза між натисками має бути не більше 10 секунд. Поки один рятівник буде клеїти електроди, інший повинен качати.                                

Прибираємо руки від постраждалого в той момент, коли електроди вже на місці і АЗД вказує нам на те, що шукає фібриляцію, а коли її знайде, то запустить розряд. Проводиться розряд. Ніхто не торкається постраждалого. Після розряду ми можемо продовжувати натиски. Звук з АЗД — це ритм, з яким ми маємо тиснути. 100-120 натисків на секунду. В цей час приїхали медики й забрали постраждалого. 

— Що станеться, якщо буде розряд, а рятівник не прибрав руки від постраждалого? 

— Може частина розряду перейти на вас. Це може бути від якогось незначного поштовху до трошки травматичного. Тому рекомендується створити коло безпеки, аби ніхто не торкався постраждалого під час розряду. 

— Підсумуймо послідовність дій. Можливо у вас є поради, які допоможуть опанувати себе у момент, коли іншій людині потрібно надати таку допомогу?

— По-перше, коли ви вдягаєте рукавички, то можете робити глибокі вдихи та видихи. Це допоможе заспокоїтися.  Якщо ви визначили, що людина не дихає, тобто робить нуль або один подих, треба якомога швидше переходити до натисків. Це по-друге.  

По-третє, залучайте помічників, бо самотужки врятувати людину дуже важко. По-четверте, якщо ви знаєте точно, що поруч є АЗД, то він в пріоритеті. Тобто треба його використовувати. 

Пам'ятаймо про виклик швидкої допомоги. Бо якщо швидка не їде, наші дії не є ефективними. Це п'ятий крок. Далі дослухаємося апарат нашого девайса. Він безпечний, автоматичний, розумний і робить тільки корисні речі.   

— Кого треба запитати про АЗД?  

— Коли ви телефонуєте в службу 103, ви можете спитати в оператора, де знаходиться найближчий АЗД, бо в них є мапа доступних девайсів. Є, звичайно, ті, які знаходяться в компаніях. Часто це закрита інформація. Але саме ті, які є доступні, вони нанесені на карту тож оператор вам підкаже де знайти АЗД.  

— Чи є якийсь знак, що вказує на АЗД? 

— Є знак — це зелене сердечко в якому намальований розряд. Якщо ви звернете увагу, то ці знаки є в метро на підлозі. Вони можуть бути на стіні, і вони зазвичай ведуть якраз до цього ящика, де знаходиться АЗД.   

Ніхто не має вам перешкоджати в тому, щоб ви його використовували. Тобто, умовно, якщо, наприклад, є чергова по станції, вона повинна сприяти тому, щоб ви надавали допомогу саме постраждалому.

Читайте також: Домедична допомога: як правильно робити тампонування ран

Прямий ефір