День народження Крушельницької, поява жувальної гумки та Міжнародний день жестових мов — 23 вересня в історії

Зустрічаємо понеділок, 23 вересня, з "Ранком Вдома"! Про визначні події, міжнародні та українські свята, дні народження відомих людей дізнавайтеся у нашій традиційній рубриці "День в історії".

23 вересня 1848 року виготовили першу в світі жувальну гумку. Американський підприємець Джон Кертіс додав до розм'якшеної хвойної смоли трохи парафіну, ароматизаторів і підсолоджувачів. У результаті він отримав масу, схожу на сучасну жуйку. Проте широкого поширення жувальна гумка набула лише під час Другої світової війни. 

Вона виступала на всіх провідних оперних сценах світу, зокрема "Ла Скала" та "Гранд Опера". Одного разу її навіть викликали на біс сім разів. А ідеальна артистична гра, яскрава зовнішність і сопрано в три октави, вирізняли її серед інших співачок. Цього дня 1872 року на Тернопільщині народилась легендарна оперна виконавиця Соломія Крушельницька. Вокальній майстерності вона навчалась у Львівській консерваторії та в Італії, а дебютувала на сцені Львівського театру опери та балету. У репертуарі Крушельницької були понад 60 оперних партій. Де б вона не співала, завжди повторювала, що є українкою, а свої концерти скрізь закінчувала українськими народними піснями. 

Цього дня також народився легендарний джазовий піаніст, співак і композитор Рей Чарльз. Іще дитиною він втратив зір, але сліпота не стала перешкодою на шляху до музичних вершин. Він випустив успішні альбоми, отримав 17 премій "Греммі", а також зірку на Голлівудській алеї слави. Саме Рей Чарльз виконав пісню Hit the Road Jack — одну з найвідоміших в історії музики. Усе своє життя музикант боровся проти расизму і підтримував ідеї Мартіна Лютера Кінга-молодшого, який виступав за ненасильницьку боротьбу проти расової сегрегації. Про історію життя Чарльза розповідає стрічка "Рей" режисера Тейлора Гекфорда. Музикант особисто читав сценарій байопіка, котрий для нього роздрукували шрифтом Брайля, і навіть брав участь у записі саундтреку. 

23 вересня 1944 року розпочався перший етап депортації етнічних українців з території Польщі, а польських громадян — з України. Акція охоплювала прикордонні райони. Виселенню передувала угода між УРСР та Польщею. Документ передбачав лише добровільну евакуацію, але насправді це була примусова депортація, яка супроводжувалась кривавим антиукраїнським терором. Вона тривала до 1947 року. У підсумку було переселено майже півмільйона українців. 

23 вересня — Міжнародний день жестових мов. Людей з порушенням слуху у світі орієнтовно півтора мільярда. За прогнозами, ця кількість може зрости. Тому збереження жестових мов, що є способом спілкування для людей з порушенням слуху, — одна з головних цілей Всесвітньої федерації людей із глухотою. У березні 2024 року телеканал "Дім" запустив YouTube-канал з контентом жестовою мовою. Він став першим каналом в українському сегменті YouTube, на якому представлено телевізійний та безпековий контент виключно в перекладі жестовою мовою. Це розширює безбар'єрний простір і можливості людей з порушеннями слуху в доступі до інформації та культурного життя, зокрема спрощує пошук якісного українського інклюзивного телеконтенту.

Більше про цей день в історії дивіться у матеріалі програми "Ранок Вдома".

Прямий ефір