В Ужгороді вп'яте проведуть Карпатський гірський міжнародний кінофестиваль: інтерв'ю з директором Дмитром Грешком

20 вересня в Ужгороді уже вп'яте стартував Карпатський гірський міжнародний кінофестиваль. Він триватиме до 22 вересня. Глядачам покажуть 30 повних та короткометражних стрічок, присвячених горам, спорту та суспільству. До ефіру "Ранку Вдома" доєднався директор кінофестивалю Дмитро Грешко та розповів про основну мету, концепцію заходу, особливості цьогорічної програми та учасників.

Ведучі — Ірина Хоменко та Денис Мінін.

— Розкажіть, будь ласка, про основну мету та концепцію Карпатського гірського міжнародного кінофестивалю. Які основні теми ви прагнете висвітлити цього року? 

— У нас декілька є таких напрямків роботи. Основний — показ фільмів про гори, гірські ком'юніті і гірську спадщину. Другий напрямок — сталий туризм. Третій — це розвиток кіноіндустрії в Карпатському регіоні. 

— Що відрізняє цей кінофестиваль від інших в Україні та за її межами? 

— Це єдиний гірський кінофестиваль в Україні. За кордоном таких фестивалів багато. Це не нова ідея, а давно поширений формат. В Італії, в Польщі, в Румунії, в Австрії — всюди, де є гори, є часом і по декілька гірських кінофестивалів. 

— Які фільми чи проєкти цього року стали для вас особливо важливими або вражаючими? Чи є якісь прем'єри або покази, на які ви особливо чекаєте? 

— Щороку для мене є особливі фільми. Цього разу у нас досить багато стрічок з України. Це радує, тому що нам є що показати, тому ми раді сконцентруватися на фільмах українського виробництва. Також ми намагаємося підбирати фільми із сусідських держав: Польщі, Австрії, Словаччини, Румунії. Нам надсилають фільми з усього світу. 

Особливо вразив мене французький фільм "На своїх двох" про людей з інвалідністю, які за допомогою сучасних технологій і спеціальних протезів підкорюють французькі гори — вершини в 3000 метрів. Я включив цей фільм до програми, тому що питання людей з інвалідністю дуже актуальне і нам треба більше акцентувати на цьому свою увагу.

Цього року ми пробували залучити організації, які займаються "гірською" реабілітацією. Я знаю дві таких, але, на жаль, у них не вийшло. 

— За якими критеріями ви відбираєте фільми для фестивалю? Що має важливе значення для вас? 

— Основний критерій — щоб там були гори, контекст гір. Це ж гірський кінофестиваль. Другий критерій — це мають бути нові фільми, рік-два від закінчення виробництва. Переможців обраю не я. Цього року у нас буде приз глядацьких симпатій у всіх категоріях. 

Ми також почали співпрацювати із Спілкою кінокритиків України. Вони виділили спеціальну делегацію, яка приїде і буде вручати призи від Спілки. 

— Що плануєте на майбутнє для фестивалю? 

— Ідей і планів у нас багато, але бракує можливостей. Можливо, хтось із глядачів, кому близька тема гір і кіно, захоче долучитись в команду — ми будемо тільки раді. Також, як завжди, бракує фінансування. Ми заснувались у 2020 році з труднощами, які продовжуються з року в рік. Але любов до гір і до кіно дає нам сили рухатись далі і продовжувати розвиток кіно і сталого туризму.

Читайте також: Прем'єра фільму "Да Вінчі": розмова з авторами стрічки, присвяченої загиблому воїну Дмитру Коцюбайлу

Прямий ефір