Програмою "Доступні ліки" скористалися майже 5 млн українців

Програма "Доступні ліки". Ілюстрація: if.gov.ua

У 2017 році в Україні запровадили програму "Доступні ліки", а 2019-го вона перейшла в адміністрування Національної служби здоров'я. За час її дії нею скористалися майже 5 млн українців. Наразі вона включає понад 500 препаратів, повідомляє "Дім" з посиланням на Укрінформ.

"Доступні ліки" — це важлива програма забезпечення доступу українців до лікарських засобів. Майже 5 млн українців скористалися цією програмою, і кожного дня з'являються нові її користувачі. На сьогодні до програми входить понад 500 препаратів. Найближчим часом до "Доступних ліків" додасться ще 10 міжнародних непатентованих назв для лікування розладів поведінки та психіки", — розповів перший заступник міністра охорони здоровʼя Сергій Дубров на форумі, присвяченому програмі реімбурсації лікарських засобів.

У програмі реімбурсації з НСЗУ співпрацюють понад 15 000 аптек та аптечних пунктів. Міністерство охорони здоров'я постійно працює над тим, щоб цей список розширити. В невеликих населених пунктах в 10 областях запроваджено мобільні аптечні пункти, які також відпускають препарати за програмою "Доступні ліки".

Забезпечити населення доступом до ліків також покликаний спільний проєкт МОЗ та "Укрпошти". В першу чергу це стосується прифронтових громад. Найближчим часом цей проєкт буде поширено на всю територію України.

Читайте також: Безкоштовно або з незначною доплатою: як працює програма "Доступні ліки"

Прямий ефір