Європейський день пам'яті жертв сталінізму та День Державного прапора України — 23 серпня в історії

Зустрічаємо п'ятницю, 23 серпня, з "Ранком Вдома"! Про визначні події, міжнародні та українські свята, дні народження відомих людей дізнавайтеся у нашій традиційній рубриці "День в історії".

23 серпня — європейський день пам'яті жертв сталінізму та нацизму. 85 років тому Німеччина і Радянський Союз підписали "Пакт Молотова — Рібентропа" про ненапад. У таємному додатку до угоди сторони домовилися про розподіл сфер впливу у Східній Європі, який, власне, і призвів до початку Другої світової війни. У найкривавішому збройному конфлікті в історії людства взяла участь 61 держава. Війна тривала шість років та один день. За різними підрахунками, її жертвами стали від 50 до 75 мільйонів людей.

23 серпня — день народження Сергія Жадана, одного з найкращих сучасних українських письменників. Його твори перекладені більш як десятьма мовами. Його добре знають за кордоном, він є лауреатом численних літературних премій. Найвідоміший твір Жадана — роман "Ворошиловград", що став книгою десятиліття за версією літературного конкурсу BBC. У червні цього року письменник вступив до лав Національної гвардії.

Цього дня 1975 року в Харкові запустили метрополітен. Він став шостим за рахунком підземним транспортом у СРСР і другим в Україні. Будівельні роботи тривали сім років. За цей час створили вісім станцій. Нині Харківське метро – це три лінії та тридцять станцій.

23 серпня — День Державного прапора України. З часів хрещення Русі блакитні й жовті кольори завжди були присутні на прапорах нашої країни. В тому варіанті, який ми бачимо зараз, український стяг був піднятий у Львові в червні 1848 року. Під синьо-жовтим прапором, що сьогодні є символом боротьби за свободу, відбулись три проголошення української державності.

Рік тому у Києві був проведений третій саміт Кримської платформи. Це дипломатична ініціатива, започаткована Україною. Її мета за допомогою міжнародних організацій та лідерів країн світу домогтися деокупації Криму. У саміті взяли участь представники 63 держав та міжнародні організації. Вони підтвердили непохитну підтримку суверенітету та територіальної цілісності України.

Більше про цей день в історії дивіться у матеріалі програми "Ранок Вдома".

Прямий ефір