Мітинги проти Державного комітету з надзвичайного стану та відновлення незалежності Естонії — 20 серпня історії

Зустрічаємо вівторок, 20 серпня, з "Ранком Вдома"! Про визначні події, міжнародні та українські свята, дні народження відомих людей дізнавайтеся у нашій традиційній рубриці "День в історії". 

20 серпня 1991 року в Києві, Львові та інших містах України відбулися масові мітинги проти Державного комітету з надзвичайного стану, знаного як ДКНС. Українці виступали за незалежність України. Радянський Союз доживав свої останні дні. Це була своєрідна точка неповернення, адже через чотири дні Україна проголосила незалежність.

20 серпня 1627 року вийшов друком перший український словник "Лексикон словенороських імен толкуваніє". Його автор, лексикограф Памво Беринда, зібрав і пояснив живою розмовною мовою церковнослов'янські, а також слов'янські слова. Над створенням словника він працював майже 30 років. Згодом надрукував його власним коштом у Києво-Печерській лаврі. Перший український словник налічує близько семи тисяч словникових статей та складається з двох розділів. Ця фундаментальна праця Беринди була одним з основних посібників для вивчення церковнослов'янської. Відіграла важливу роль у розвитку не лише української мови, але й інших, зокрема румунської та польської лексикографії.

20 серпня 1866 року в Сполучених Штатах Америки офіційно оголосили про завершення громадянської війни між Північчю країни та Штатами Півдня. Початку конфлікту передувало бажання тодішнього президента Авраама Лінкольна скасувати рабовласницьку систему Півдня. Тож 11 південних штатів відокремилися, проголосили себе конфедеративними Штатами Америки, прийняли Конституцію, обрали президента та почали чинити опір. Кровопролитна громадянська війна тривала чотири роки й завершилася поразкою Півдня. Вже у 1865 році рабство в США офіційно скасували. Загалом у громадянській війні у США загинуло понад 600 тисяч людей. Ще півмільйона осіб було поранено.

20 серпня 1897 року було виявлено, що малярія передається через укуси комарів. Важливе наукове відкриття зробив британський вчений Рональд Рос і отримав за це Нобелівську премію. Його праця дала змогу багатьом вченим краще зрозуміти шляхи передачі небезпечного інфекційного захворювання та розробити ефективні заходи профілактики. Втім, малярія й досі залишається основною причиною дитячих хвороб й смертей у країнах Африки.

Цього дня у 1925 році в Каневі на Черкащині був заснований Шевченківський національний заповідник. Його площа — 45 гектарів. Музейна колекція першого в Україні національного історико-культурного заповідника налічує понад 20 тисяч унікальних експонатів. Серед них — рідкісні видання віршів та малюнків Тараса Шевченка.

Сьогодні день відновлення незалежності Естонії. 20 серпня 1991 року Верховна Рада Естонської РСР ухвалила резолюцію про вихід республіки зі складу СРСР і відновлення національної незалежності.

Більше про цей день в історії дивіться у матеріалі програми "Ранок Вдома".

Прямий ефір