25 біографічних портретів: вийшла книга про українців в радянських таборах

Книга "Сила опору. Українці в радянських таборах". Ілюстрація: donttakefake.com

Видавництво "Локальна історія" випустило книгу "Сила опору. Українці в радянських таборах". Це 25 біографічних портретів українців, які відбували багаторічні терміни ув'язнення у радянських виправно-трудових таборах та тюрмах. Видання доповнили ілюстраціями у вигляді коміксів, повідомляє "Дім" з посиланням на DTF Magazine.

Серед героїв книги — літературознавець і поет Іван Світличний, ОУНівець, учасник повстання політв'язнів в Норильську Іван Мирон, зв'язкова Романа Шухевича Дарія Гусяк, один із лідерів кримськотатарського національного руху, правозахисник Мустафа Джемілєв, член ОУН, організатор руху спротиву в’язнів "ОУН-Північ" Михайло Сорока, правозахисник і політик Степан Хмара, зв'язкова Романа Шухевича, організаторка і керівниця Українського Червоного Хреста Катерина Зарицька та інші.

"Особливо прикро, що ці люди, які дочекалися відновлення Незалежности України, не одразу стали своїми у нашій державі. Іван Мирон, учитель із Закарпаття, який відбув 25 років таборів, чекав амністії аж до 2019 року. Сотенний УПА Мирослав Симчич, який провів в ув’язненні понад тридцять три роки, отримав звання Героя України лише у 99 років, за кілька місяців до смерти. А чиясь боротьба триває і досі. Позбавленого батьківщини Мустафу Джемілєва у Кремлі й нині вважають небезпечним ворогом", — пише про видання головний редактор проєкту "Локальна історія" Віталій Ляска.

Авторами видання стали Радомир Мокрик, Інна Березніцька, Христина Коціра, Оксана Левантович, Святослав Липовецький, Юрко Пуківський і Володимир Молодій.

Читайте також: У Карпатах відкриють книгарню-кав'ярню на честь Михайла Коцюбинського

Прямий ефір