Музею Лесі Українки в Ялті більше немає

Пам'ятник Лесі Українці в Ялті, березень 2009 року. Фото: wikimedia.org

Музей Лесі Українки в окупованому Криму припинив своє існування. На його місці тепер діє експозиція "Ялта. Століття ХІХ-е (історія, музика та література)", яка розповідає про російських митців, які перебували на території Криму, повідомляє "Дім" з посиланням на "Голос Криму".

На будівлі, де розміщувався музей, залишили охоронну й меморіальну таблички радянської доби, які нагадують про перебування Лесі Українки в Ялті наприкінці ХІХ століття. Проте на новій пластиковій табличці написано, що в "Ялтинському історико-літературному музеї" діє експозиція "Ялта. Століття ХІХ-е (історія, музика та література)", а також виставка, присвячена архітектору тієї доби Ніколаю Краснову.

"Про Лесю Українку — ані слова. Хоча ще на початку окупації біля будівлі стояла табличка, де було зазначено, що на другому поверсі розміщений "Музей Лесі Українки" та експозиція "Ломикамінь", яка пов’язана з перебуванням поетеси в Ялті", — зазначили в "Голос Криму".

Нині в музеї пропонують екскурсію чотирма приміщеннями:

  • у вхідному розповідається історія будівлі та частково Ялти; 
  • у музичній вітальні розміщена експозиція про музичне життя Ялти на межі ХІХ – XX століть;
  • у наступному приміщенні гості слухають розповіді про літературне життя Ялти;
  • в останньому — про архітектора Краснова, якому присвячено залу.

"Про Лесю Українку не нагадує жодне слово, жодне сповіщення — хіба що крихітні світлини на вітринах, перемішані з Пушкіним, Толстим і Цвєтаєвою, та маленький письмовий столик, за яким вона працювала", — додали в "Голос Криму".

Читайте також: У Софії Київській пройде виставка "Українське сонце Криму не погасне, ні…"

Прямий ефір