Національному музею історії передали унікальні зливки римського періоду — історія артефактів

Злитки римського періоду. Фото: ukrinform.ua

Правоохоронці передали Національному музею історії три срібні зливки римського періоду. Артефакти вилучили у "чорних археологів", які намагалися продати злитки на одному з інтернет-майданчиків, інформує "Дім" з посиланням на "Укрінформ".

"Фонд Національного музею історії України поповнилися "родзинками", які вдалося врятувати від нелегального продажу. Артефакти повернули державі. Експерти оцінюють їхню вартість у приблизно 3,5 млн грн, але унікальними їх робить той факт, що у Європі до сьогодні знайдено лише декілька схожих зливків. Унікальним є те, що ці зливки знайдені в Україні, на Закарпатті", — повідомив генпрокурор Андрій Костін.

За його словами, один зливок намагався продати житель Хустського району Закарпатської області через інтернет-майданчик. Це виявив співробітник Національного музею історії й повідомив правоохоронців.

За фактом нелегального продажу артефакту було відкрито кримінальне провадження. Під час обшуку у помешканні продавця правоохоронці виявили ще два такі зливки. Згідно з висновками експертів, срібні зливки датуються 306-337 рр. нашої ери.

Читайте також: З України намагалися вивезти стародавні прикраси — Державна митна служба

Прямий ефір