Чорна рада, Десятиденна війна та ракетний удар росіян по "Амстор" — 27 червня в історії

Зустрічаємо четвер, 27 червня, з "Ранком Вдома"! Про визначні події, міжнародні та українські свята, дні народження відомих людей дізнавайтеся у нашій традиційній рубриці "День в історії". 

27 червня 1663 року в Ніжині відбулась Чорна рада. Козацькі збори, на яких гетьманом Лівобережної України обрали Івана Брюховецького. Гетьманську булаву запорізький кошовий отримав за підтримки Москви. Так в Україні з'явилися два гетьмани, у правобережній — Тетеря, у Лівобережній — Брюховецький. Відповідно здійснювався територіальний поділ держави. Лівобережжя потрапило під владу Росії, а Правобережжя — Польщі, попри те, що гетьмани на обох берегах Дніпра прагнули самостійності та незалежності.

Цього дня 1905 року в Одесі розпочалося повстання на панцернику "Потьомкін". Це був перший в історії російського флоту збройний виступ матросів. До нього призвело погане харчування, зокрема, борщ із зіпсованого м'яса та жахливі житлові умови. Більшість повстанців були українцями, які привезли панцерник "Потьомкін" до румунської Констанци, де він був інтернований.

27 червня 1931 року у США Ігор Сікорський отримав патент на винахід першого гелікоптера, а через вісім років самостійно його випробував. Літальний апарат, котрий отримав назву VS-300, був прив'язаний, тому перебував на висоті лише декількох метрів над землею. Згодом український інженер його вдосконалив, а також на базі цієї моделі створив гелікоптер-амфібію, що міг здійснювати посадку як на землю, так і на воду.

Цього дня 1991 року війною Словенії за незалежність розпочались югославські війни. Армія Югославії перетнула словенський кордон наступного дня після проголошення Словенією незалежності. Перший та найкоротший збройний конфлікт серії югославських воєн тривав 10 днів. У ньому загинули майже 100 осіб. Десятиденну війну завершила Бріонська угода, за якою Словенія та Хорватія зобов'язувались на три місяці призупинити набрання чинності Декларації про незалежність, а Югославія протягом тижня вивести армію зі Словенії.

Два роки тому росіяни завдали ракетного удару по торговельному центру у Кременчуці. Під час повітряної атаки окупантів у будівлі перебувала майже 1 000 відвідувачів. Ворог застосував крилату ракету Х-22. Влучання спричинило пожежу, котра вщент зруйнувала споруду. Жертвами стали понад 20 людей, понад 100 осіб постраждали. Ракетний обстріл торговельного центру "Амстор" — найбільший удар по Полтавщині від початку повномасштабної війни.

Більше про цей день в історії дивіться у матеріалі програми "Ранок Вдома"!

Прямий ефір