День народження розробника теорії космічних польотів та перший стрибок жінки з парашутом — 21 червня в історії

Зустрічаємо п'ятницю, 21 червня, з "Ранком Вдома"! Про визначні події, міжнародні та українські свята, дні народження відомих людей дізнавайтеся у нашій традиційній рубриці "День в історії". 

Цього дня 1897 року у Полтаві народився Юрій Кондратюк — вчений винахідник, розробник ракетної техніки й теорії космічних польотів. Найвидатніша його праця "Завоювання міжпланетних просторів". Книга вийшла власним коштом автора тиражем 2 000 примірників. У ній вчений описав оптимальну траєкторію польоту від Землі до Місяця, котра згодом отримала назву Траса Кондратюка. За допомогою його розрахунків американські астронавти у 1969 році успішно висадилися на Місяць.

21 червня 1913 року вперше в історії жінка стрибнула з парашутом. Це була 18-річна американка Джорджія Бродуїк, яка використала п'ятикілограмовий шовковий парашут і вистрибнула з літака, що летів на висоті 305 метрів. Вона успішно приземлилася на полі аеродрому Гріффіт Філд у Лос-Анджелесі.

Цього дня 1971 року знайшли Золоту пектораль. Нагрудну прикрасу скіфського царя виявили експедиція Інституту археології на чолі з Борисом Мозолевським у кургані Товста Могила у Дніпровській області. Пектораль із золота 958 проби датуються IV століттям до нашої ери. Її вага 1150 грамів, а діаметр 30, 6 міліметрів. Скіфську Золоту пектораль вважають найбільшою археологічною знахідкою XX століття та шедевром світового мистецтва.

Лідеру рок-гурту "Антитіла" Тарасу Тополі виповнюється 37 років. Після початку повномасштабної війни Росії проти України співак вступив спершу до лав територіальної оборони Києва, а потім і до ЗСУ, де прослужив сім місяців як парамедик. Наприкінці 2023 року повернувся з благодійного світового турне, де збирав кошти для українських військових.

Більше про цей день в історії дивіться у матеріалі програми "Ранок Вдома"!

Прямий ефір