Чи готові українські біженці повертатися додому — дослідження

Як інтергруються українці за кордоном. Скриншот: kanaldim.tv

Вони опановують нові мови, відкривають власні справи та волонтерять. Майже 5 мільйонів українців від початку повномасштабного вторгнення Росії вимушено покинули свої домівки й перебувають нині за кордоном. Як вони інтегруються та чи планують повертатись в Україну, дізнавайтеся у матеріалі "Ранку Вдома".

У Швейцарії рівень професійної зайнятості українців один з найнижчих проти решти країн ЄС — не перевищує 10%. У Німеччині, де українських переселенців найбільше працюють лише 23% наших земляків. Найбільша частка українців працює у Словаччині — понад 70%. У Чехії та Великій Британії — по 69%.

Інна Черничук зараз проживає у франкомовній частині Швейцарії. Під час інтеграції в країни вона розвивається як співачка та як менеджерка.

"Перш за все я зрозуміла, що англійська мова це добре, але потрібна ще французька. Тому я на цей час інтенсивно працювала над вивченням французької мови. Зараз маю достатній рівень для того, щоб я могла працювати не тільки англійською, але і французькою. Це стосується в першу чергу роботи в міжнародних компаніях", — розповідає переселенка з України у Швейцарії Інна Черничук.

Після всіх зусиль Інна вирішила залишитися у Швейцарії. Їй трохи за 40 років. Вона одна з найактивніших переселенок, котрі розраховують знайти кваліфіковану роботу.

"У нас дуже багато українців, які хочуть адаптувати свої компетенції та навички, аби працювати тут, у регіоні, де вони перебувають", — представниця місцевої влади кантону Во у Швейцарії Рейчел Бері.

Через тривалу та непросту адаптацію до нових умов кількість українців, котрі бажають повернутися на батьківщину, зменшується. Однак, як показують опитування, все ще залишається великий відсоток тих, хто вважає життя вдома ліпшим, ніж за кордоном. Тому, на думку експертів, мотивація для повернення людей додому передусім залежить від заохочувальних кроків уряду.

Також цікаво: Майстриня з Чернігова виготовляє патріотичні прикраси з бісеру для українців за кордоном

Прямий ефір