Всеукраїнський церковний собор та патент на телеграфний апарат — 20 червня в історії 

Зустрічаємо четвер, 20 червня, з "Ранком Вдома"! Про визначні події, міжнародні та українські свята, дні народження відомих людей дізнавайтеся у нашій традиційній рубриці "День в історії". 

20 червня 1792 року в Парижі відбулося збройне народне повстання. Його ініціювала політична партія жирондистів в епоху Великої французької революції. Кілька тисяч мешканців передмістя сподівалися змусити короля Людовика XVI відкликати своїх міністрів та зняти вето з деяких декретів. Натовп силою увірвався до королівського палацу. Вже 10 серпня того ж року короля було повалено. 

Цього дня 1918 року у Києві розпочався Всеукраїнський церковний собор. Його скликала православна церковна рада. Тривав він три тижні. На ньому розглядалося питання звільнення УПЦ від впливу Московського патріархату й повної автокефалії. Також делегати наголошували на необхідності українізації парафій та богослужінь. Вже через рік відбулась перша літургія з читанням Євангелії, псалмів і кантів українською мовою. Згодом проголосили й автокефалію УПЦ. 

105 років тому у Львові Україна та Польща підписали тимчасову угоду про припинення воєнних дій. Відбулося це у присутності делегації УНР, очолюваної генералом Сергієм Дельвігом та представників польських військових. Невдовзі обидві країни об'єдналися проти більшовиків. Військовий союз між Україною та Польщею дозволив продовжити боротьбу за українську незалежність до кінця 1921 року. 

85 років тому в німецькому місті Росток у повітря піднявся перший реактивний літак, устаткований рідинним двигуном. Це був приватний проєкт компанії "Хейнкель", який заклав основні принципи розвитку ракетної техніки. Головним конструктором літака став директор підприємства Ернст Хейнкель. Політ судна, оснащеного складною носовою частиною, тривав 20 секунд. Єдиний його екземпляр був зруйнований під час Другої світової війни. 

Цього дня 1840 року був запатентований телеграфний апарат. Його розробив американський винахідник Семюел Морзе. Пристрій був призначений для передачі даних на великі відстані. Працював шляхом подачі й переривання електричного струму. Телеграфним кодом служили літери алфавіту, представлені комбінацією крапок та тире. Свого часу телеграфний апарат Морзе був найшвидшим засобом зв'язку.

Більше про цей день в історії дивіться у матеріалі програми "Ранок Вдома"!

Прямий ефір