Які поселення давніші за українську Кілію на Одещині — історії міст

Історія найстаріших міст світу. Скриншот: kanaldim.tv

Одним із найдавніших міст України є Кілія, розташована на березі Дунаю в Одеській області. Попри те, що Києву близько півтори тисячі років, Кілія значно старша. За версією істориків, місто було засноване греками між VII й II століттями до нашої ери. Протягом 2 500 років це поселення існувало у складі різних держав.  Так само як Кілія, багату історію мають три дивовижні міста з різних куточків світу. Деталі — у матеріалі "Ранку Вдома".

Цього адміністративного центру Палестини на Західному березі річки Йордан майже таке ж саме населення, як і в Кілії — понад 20 000 мешканців. Однак він у кілька разів старший. Біблійний Єрихон узагалі має статус найдавнішого поселення світу, де досі живуть люди. Розкопки показали, що в цих місцях мешкали ще мисливці-збирачі натуфійської культури 12 000 років тому. Це не дивно, адже тут, посеред пустелі, б'ють природні джерела.

Таким чином, саме поблизу Єрихону людство чи не вперше в історії перейшло від кочового до осілого способу життя. Стало займатися вирощуванням рослин та скотарством. Археологи знайшли тут сліди низки різних культур кам'яної, бронзової та залізної доби, тобто усю історію цивілізації.

Також в Єрихоні знаходяться найдавніші кам'яні стіни, що зведені навколо людського поселення. Вони датуються 8 000 роком до нашої ери. Звели їх для захисту від повеней, адже Єрихон розташований майже на 300 метрів нижче за рівень моря. Протягом останніх ста років це місто кілька разів переходило з рук до рук у Палестино-ізраїльському конфлікті. Однак, Єрихон не постраждав від бойових дій і наразі є одним із найцінніших об'єктів Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО.

Найвідомішим містом арабського світу, безумовно, є Давній Багдад. Однак проти цього поселення він майже новобудова. Йдеться про Мултан на території сучасного Пакистану, який є одним з найдавніших міст усього азійського регіону, що збереглося до наших днів. Про його заснування є лише легенда. Начебто поселення на березі річки Чинаб збудували ще правнук біблійного Ноя понад 5 000 років тому.

Мултан був одним із центрів дуже розвиненої для своїх часів арабської цивілізації. Її територія перевищувала за площею Месопотамію та Давній Єгипет. Орієнтовно у 500 році до нашої ери. Мултан завоював цар Дарій Великий та включив його до складу найбільшої імперії у світі Перської.

За свою історію місто Мултан пережило понад десяток різних культур та побувало у складі багатьох держав. Зараз воно має особливий статус серед мусульман. Вони називають Мултан "містом святих", адже саме тут у середньовіччі мешкали праведники, які обрали незбагненний містичний шлях пізнання Аллаха. Водночас сьогодні це справжній мегаполіс. В Мултані мешкають майже 2 мільйони осіб.

Перенесімося до Центральної Америки. Тут рекордсменом, котрий дійшов до наших днів як місто, є поселення Флорес у Гватемалі. Воно унікальне тим, що розташоване на невеликому острові посеред озера Пете-Іца. Місто вперше з'явилося тут між 900 та 600 роками до н.е. як столиця одного з королівств Мая. Називалось воно Ной-Петен. Розкопки показали, що на цій невеликій території було понад 20 храмів з пірамідами, а також 200 будинків, де могли мешкати до 2 000 осіб. За мірками Стародавньої Америки — це майже мегаполіс.

Розташування міста на острові дозволило місцевим жителям півтора століття успішно відбивати атаки іспанців, котрі змогли завоювати його лише 1697 року та, на жаль, повністю зруйнували давні будівлі. Однак сучасні вулиці міста Флорес прокладені саме там, де вони були й у Ной-Петені, адже мають дуже точно орієнтацію на різні сторони світу, що притаманне плануванню Мая. Попри відсутність доколумбових руїн сьогодні цей мальовничий куточок Гватемали приваблює туристів з усього світу.

Читайте також: Де в Україні відкрили пляжний сезон — відповідь Держтуризму

Прямий ефір